ARSİSA 1'inci kongresini gerçekleştirdi

  • 12:32 30 Haziran 2024
  • Kültür Sanat
WAN-  ARSİSA Erdîş'te gerçekleştirdiği kongre ile yönetimini belirledi. 
 
Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA) Wan’ın Erdîş (Erciş) ilçesinde 1’nci Kongresi’ni gerçekleştirdi. Kongre Erdîş ilçesindeki ARSİSA şubesinde gerçekleşti. Kongreye Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, Muradiye Belediye Eşbaşkanları, Erdîş Belediye Eşbaşkanları, Erdîş DEM Parti İlçe Eşbaşkanları, Barış Anneleri Meclisi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN),  İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi, Tevgera Jinên Azad (TJA ve çok sayıda kişi katılım sağladı. Kongrede “Em Her Dem Û Li Her Derê Bi Kurdî Biaxivin, Bi Kurdî Bixwînin, Bi Kurdî Binivîsin, Bi Kurdî Bijîn”, “Divê Zimanê Kurdî Bibe Zimanê Fermî”,  “Asimilasyon Sûcekî Li Dijî Mirovahiyê ye”  pankartları asıldı.
 
Kongre, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı. Ardından kongre divanı belirlendi. Colemerg’de (Hakkari) yapılan irade gaspına karşı 3 Temmuz’da Wan’dan Colemerg’ê yapılacak yürüyüşe herkesin katılım sağlamaları gerektiği belirtildi. Yapılan konuşmaların ardından sonra faaliyet raporları okundu.
 
'Kürtçe’yi her yerde konuşalım ve yaşatalım'
 
Kongrede ilk olarak konuşan ARSİSA yöneticilerinden Mahmut Çelebi Kürt dilli ve kültürü üzerinde oldukça baskı ve inkâr politikaları olduğunu belirtti. Mahmut, “Bu dünyada birçok dil ve kültür var bu diller arasında Kürtçe de var ve bu diller arasında da en zengin olan dillerden biridir. Kürtçe’ye- yönelik birçok asimilasyon ve inkâr politikaları olmasına rağmen her zaman ve şimdi de olduğu gibi zenginliğini tüm politikalara rağmen koruyor. Bizlere de düşen şey bu dil ve kültüre sahip çıkmalıyız dilimiz, kültürümüz onurumuzdur. Her anlamda ve her yerde dilimizle konuşmalıyız öğretmeliyiz. Eğer ki biz bu dil ve kültüre sahip çıkmasak bu dil, kültür zamanla yok olma aşamasına gelecektir. Bu dil üzerine bizlerin hakkı için çok bedeller verildi bu verilen bedellere laik olmak gerekir ve Kürtçeyi her zaman her yerde konuşmalıyız ve konuşturmalıyız” şeklinde konuştu.
 
'Kürt dili üzerinde baskılar var'
 
Ardından konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi yapılan tüm baskılara rağmen dillerini ve kültürlerini koruduklarını ve bundan böylede tüm baskı ve asimilasyon politikalarına karşı koruyacaklarını belirti. Veysi, “Yaptığımız kongre oldukça sevinç verici ama aynı zamanda da üzücü bir durum. Maalesef ki bugün bu kadim dil ve kültür birçok inkâr ve asimilasyon politikaları ile karşı karşıya. Dilimizi bitirmeye çalışıyorlar bizleri yok etmeye çalışıyorlar. Bugün baktığımızda birçok ülke ve devlet kendi ana dillerini resmi dil olarak kullanıyor. Ama bizler bu kadar zengin bir dile sahip olmamıza rağmen kendi topraklarımızda esiriz ve ana dilimizi kullanamıyoruz. Bunca yıldır dilimize yapılan politikalara karşı direniyoruz bu saatten sonra da bizler bu tür politikalara karşı direnişte olacağız. Sizlerden tek isteğim evlerimizde, sokaklar da her yerde çocuklarımızla, komşularımızla, arkadaşlarımızla bizim olan kendi ana dilimiz olan Kürtçe ile konuşalım” ifadelerini kullandı.
 
Kongrede Merve Borozan Keleş ve Tuncay Taştan eşbaşkan olarak belirlendi.