101 yılın ardından ilk kadın muhtar: Kadın ağırlıklı çalışacağım

  • 09:04 2 Temmuz 2024
  • Güncel
 
Elfazi Toral 
 
İSTANBUL - Yüz bir yılın ardından Seyyit Ömer Mahallesi’nin ilk kadın muhtarı seçilen Hacer Buket Kızıltan, “Kadınlarla dayanışarak daha çok kadın ağırlıklı çalışmalar yürüteceğim” dedi.
 
İstanbul’un 57 mahalleden oluşan Fatih ilçesinin en büyük mahallesi olan Seyyit Ömer Mahallesi, 30 bin nüfuslu. 72 sokağı bulunan mahallede, yıllardan bu yana muhtarlık görevini erkekler yapıyor. 31 Mart yerel seçimlerinde mahallede 50 muhtar seçilirken, bunlardan sadece 5’i kadın. 1923 yılında muhtar olan İbrahim Onbaş, 1935 yılına kadar muhtarlık yaptı. İbrahim’in ardından muhtarlık seçimlerinde Mustafa Üstündağ seçildi ve 1983 yılına kadar görev yaptı. Mustafa’dan yerine 1983 yılında oğlu Zeki Üstündağ geldi. 101 yıl boyunca babadan oğula sürdürülen muhtarlık, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde, Hacer Buket Kızıltan’ın adaylığını bırakıp kazanmasıyla babadan oğula geleneği de sona erdi. 
 
Süregelen bu duruma karşı sözünü ortaya koyan Hacer, “Daha çok kadın ağırlıklı çalışmalar yürüteceğim” diyor. 
 
101 yılın ardından ilk kadın muhtar!
 
Muhtar olmadan önce kadınlara ve çocuklara gönüllü yardım faaliyetleri yürüten Hacer,  okul aile birlikleriyle birlikte çalıştığını belirtti. 31 Mart yerel seçimlere iki ay kala muhtar olmaya karar verdiğini ifade eden Hacer, mahallede 72 sokak olduğunu ve her sokağı tek tek gezdiğini dile getirdi.  “Hem ev hem de esnaf ziyaretleri yaptık” diyen Hacer, “Kadın arkadaşlarımla birlikte seçim sürecini sistemli bir şekilde çalışarak yürüttük. Bu mahallede ilk defa bir kadın muhtar aday oldu ve kazandı. 101 yıldır tek bir aile muhtardı. Dededen oğluna oğlundan da toruna gelen bir gelenek olarak sürdürüldü. Yıllardır devam eden bu sistem benim muhtar olmamla birlikte sona erdi” dedi.
 
‘Kadınlarla sağlıklı iletişimi kurabiliyoruz’
 
Muhtar olmaya karar verdiğinde kadınlar ve çocuklar için birçok proje hayata geçirmek istediğini aktaran Hacer, “Kadınlar için pazar yerleri kurmayı istiyoruz. Göreve geldiğimizden beridir daha aktif nasıl çalışabiliriz bunu düşünüyoruz. Önümüzde 5 yıl var, daha verimli nasıl çalışabiliriz bunu kadın arkadaşlarımla konuşup tartışıyoruz” şeklinde konuştu.  “Yurttaşların kapısını rahatlıkla çalabiliyorduk” sözlerine yer veren Hacer, “Kadınlar karşılarında kadınları görünce çok rahat bir şekilde konuşup sorunlarını dile getiriyorlardı. Bir erkek olsaydı bu kadar iyi kendilerini ifade edemezlerdi. Muhtarlığı aldığımızdan beri kadınlar çok rahat muhtarlığa gelebiliyorlar.  Çok daha sağlıklı iletişim kurabiliyoruz.  Hasta ziyaretleri ve cenazelere katıldığımızda kadınlarla daha rahat iletişim kurabiliyoruz” diye ekledi.
 
‘Muhtarlıktan daha üst düzeyde bir hizmet vereceğiz’
 
“Muhtarlığı kazandığımızdan itibaren mahalleye yeni bir yaşam ve yeni bir sevinç geldi” sözlerini kullanan Hacer, çok sayıda kişinin kendisini ziyaret ettiğini aktardı. Hacer, “Muhtarlıktan daha üst düzeyde bir hizmet vereceğiz. Muhtarlığın tebligat al vermekten ziyade kadın eğitimleri verelim, kadın emek pazarları kuralım ve okullarla daha çok iletişim kuralım mantığıyla yürüyoruz. Engelliler için projelerimiz var. Sokak hayvanlarına dair de projelerimiz var. Doğal afetlerle ilgili gruplarımız var.  Bunlar üzerine çalışmalar yapmak istiyoruz. Sokaklarda çocuk şenlikleri yapıyoruz. Sosyal yardım faaliyetleri de çalışmalarımız arasında” ifadelerini kullandı. 
 
‘Daha çok kadın ağırlıklı bir çalışma yürüteceğiz’
 
Kadın muhtarların daha duyarlı olduğunu vurgulayan Hacer,  yaşamın her alanında kadınların daha güçlü ve daha üretken olduğunu söyledi. Hacer, “Çünkü kadınlar üretken, yapıcı ve daha merhametli yaklaşıyorlar olaylara. Genç muhtarlara ve kadın muhtarlara fırsat verilmelidir.  Çünkü kadınların gerçekleştirmek istediği birçok projesi var. Bu fikirleri gerçekleştirmek için de muhtarlık bizim için bir fırsat. Bizim de bu fırsatı değerlendirmemiz gerekiyor. Bu sebeple muhtarlığı seçtim. Kadın, çocuk, engelliler ve ihtiyaç sahibi olan herkes için pozitif ayrım olacak. Muhtar olduğumdan beri kadın dernekleri ile daha çok iletişime geçtik. Daha çok kadın ağırlıklı bir çalışma yürüteceğiz. Kadınlar bir sorunla karşı karşıya kaldıklarında,  bana daha rahat ulaşabiliyorlar. Mahalledeki kadınlarla bir araya geliyoruz, sohbet ediyoruz.  Ben de kadınlar için elimden geleni yapacağım. Kadınlar daha güçlü ve daha dik duruşludur” şeklinde konuştu. 
 
‘Kadınlarla dayanışma içerisinde olacağım’
 
Hacer son olarak şunları söyledi: “Mahallemize ses olmaya geldik. Hep güçlü kadınlar güçlü yarınlar diyoruz. Muhtarlık benim için ilk deneyimdi. Rekor oyla muhtarlığı kazandım. Ben yaptıysam her kadın yapabilir.  Mahallede hiçbir kadının mağdur duruma düşmesini istemiyorum.  Kadınların birlik ve dayanışma ile ilerlediklerinde önümüzde hiçbir engel olmaz. Dayanışma ile muhtar oldum ve ben de kadınlarla dayanışarak daha güçlü bir şekilde yoluma devam edeceğim.”