Qers’in medeniyetler beşiği: Ani Kent Harabeleri

  • 09:03 27 Haziran 2024
  • Kültür Sanat
 
QERS - Onlarca inanç ve uygarlığa ev sahipliği yapan Ani Kent Harabeleri, her dönem yerli ve yabancı turistin ilgi odağı halinde olmayı sürdürüyor. Bir tepede kurulan Antik kent, ziyaretçilerini de görüntüsüyle büyülüyor. 
 
Qers’in Zaroşad (Arpaçay) ilçesine bağlı olan Ani Antik Kenti (Ani Harabeleri), kış ve bahar aylarında görenleri kendine hayran bırakmayı sürdürüyor. Qers’e 44 kilometre uzaklıkta bulunan Ani Antik kent, yerli ve yabancı binlerce turistin ilgi odağı halinde. Tarihten günümüze kadar tarihsel yapısını korumaya çalışan antik kent, 2016 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ne alındı.
Türkiye-Ermenistan sırında bulunan antik kentin 16’ncı yüzyıla kadar sürekli bir yerleşim alanı olduğu biliniyor. “1001 Kilise Kenti”, “İpek Yolu üstündeki 100 bin nüfuslu Krallar Diyarı”, “Ani Antik Kent” ve “Ani harabeleri” gibi birçok farklı isimle bilinen kent, tarih boyunca farklı kültür ve uygarlıklara ev sahipliği yaptı.  
 
Restorasyon doğallığını yitirmesine neden oluyor 
 
 
Ani Kenti Ermeni sanatı, kültürü, mimari ve kentsel tasarım gelişiminin kalıntılarını taşırken, Mezopotamya, Orta Asya ve Kafkaslar’dan gelen çok uluslu ve çok dinli-inançlı toplulukların buluşma yeri olmasının özelliklerini de barındırıyor. Büyük tarihi bir önemi olan kentten geriye harabeler kalmış durumda. Birçok medeniyetin kalıntıları olan bu kentin, yapılarının bir kısmı yıkılırken, yıkılan bazı yapılar ise restore ediliyor. Restore edilen yapılar ise Antik kentin doğal yapısını kaybettiriyor. 
 
Farklı dinlere özgü yapılar
 
 
Ani Antik Kenti’nde cami, kilise, Zerdüşt tapınakları gibi farklı dinlere özgü yapıları bulundururken, kent, birden fazla dine ve anlayışa ev sahipliği de yaptı. İpek Yolu’nun ilk konaklama merkezi olmasıyla bilinen kent, aynı zamanda ünlü bir ticaret merkezi olduğunu da göstermekte. Kent’in önemli bir yerde olması nedeniyle tarih boyunca farklı birçok uygarlık tarafından ele geçirilmiş. 989- 1020 yılları arasında Ermeni kralı Gagik hükümdarlığında olan kent sonraki dönemlerde sırasıyla Bizans, Şeddadi Kürt Beyliği, Gürcü Beyi Zakare, farklı Hristiyan beylikleri, Timur ve Osmanlı tarafından ele geçirilmiş. Öte yandan Cumhuriyet’in ilanı ve sınırların belirlenmesiyle Kent Türkiye sınırları içerisinde kalmıştır.
 
Yedi Kapılı Kent
 
 
Ani Kenti girişinde yapıların gözükmesiyle insanlar adeta büyülenirken, yaz ayının gelmesiyle birlikte kent, yeşillikler ve gök mavisiyle buluşarak, ziyaret edenlere renk cümbüşünü de sergiliyor. Birçok yapıyı içinde bulunduran Kent, Orta Kapı (Aslanlı Kapı), Çifte Beden Kapısı (Kars Kapısı), Hıdırellez Kapısı, Acemoğlu Kapısı, Mığmığ Kapısı, Divin Kapısı ve Su Kapısı olmak üzere toplamda yedi kapıdan oluşmakta. Aynı zamanda Kent’in içinde ise Büyük Katedral, Aziz Prkich (Keçeli) Kilisesi, Aslanlı Kapı, Gagik Kapısı, Kaya Kilisesi, Abughamrents Kilisesi, Resimli Kilise, Rahibeler Manastırı, Genç Kızlar Kilisesi, Selçuklu Sarayı, Ebul Manucehr Cami, Selçuklu Kervansarayı, Ebul Muammeran Cami, Küçük ve Büyük Hamam, Bostanlar Deresi Mağaraları, İpek Yolu Köprüsü, İç Kale ve Ateşgede Tapınağı gibi yapıları içerisinde bulunduruyor. 
 
Turistlerin ilgi odağı 
 
 
Ermenistan sınırında olan ve her mevsimde kendini süsleyen Ani Kenti, Kurdistan ve Türkiye kentleri ile yurtdışından turistlerin ilgi odağı halinde.  Büyüleyici görüntüsüyle her ziyaretçiyi etkisi altına alan kent bunların yanı sıra tarihi ve görkemli yapılarıyla da büyük etki yaratıyor.