İHİK toplantısında Şebnem Korur Fincancı’ya söz verilmedi

  • 14:57 27 Haziran 2024
  • Siyaset
 
 
ANKARA – Meclis insan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısında, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ‘ya söz hakkı verilmezken, AKP’li milletvekilinin, “Ben fincancı katırlarını ürkütmemeye özel gayret ettiğim halde böyle bir çatı altında bu terbiyesizliği ve saygısızlığı kabul etmediğimi, burada tekrar kayda geçsin diye ifade ediyorum” sözleri dikkat çekti. 
 
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu (İHİK), hasta tutsak ve hükümlülerin durumunu ele almak üzere toplandı. Geçtiğimiz haftalarda aynı gündemle Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u ağırlayan komisyonda bu kez Sağlık Bakanı Yardımcısı Tolga Tolunay sunum yaptı ve soruları cevapladı.
 
İHİK'e 1 ayda bin 656 başvuru 
 
Toplantının başlangıcında kısa bir sunum yapan Komisyon Başkanı Derya Yanık, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na 28'inci Yasama Döneminde 26 Haziran 2024 itibarıyla yapılan toplam başvuru sayısının 3 bin 906 olduğunu açıkladı. Bu başvurulardan 3 bin 656'sı ile ilgili işlem yapıldığını söyleyen Bakan, diğer başvuruların herhangi bir işlem konusu olmadığını ya da komisyonun alanına girmeyen konular olduğunu ifade etti.
 
Cezaevi sorunlarına dair 3 bin 201 başvuru 
 
Aynı başvurulardaki çoklu içerikler de dikkate alındığında toplam 5 bin 78 başvurunun gözlendiğini belirtilerek, bu rakamın içinde de 3 bin 201 başvurunun cezaevi sorunlarıyla ilgili olduğu kaydedildi. 
 
TTB Başkanın söz talebi reddedildi 
 
Sağlık Bakan Yardımcısı’nın sunumunun öncesindeyse DEM Parti milletvekilleri, toplantıya katılan Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın da söz almasını talep etti. Başkan Derya Yanık, bu talebi ilerleyen dakikalarda değerlendireceğini söyledi. Bakan Yardımcısının sunumunun öncesinde milletvekillerinin Şebnem’in, söz talebini hatırlatması üzerine Bakan Derya Yanık, “Sorulmadık hiçbir soru kalmadı. Misafirlere söz hakkı vermek benim yetkimde. Bir gerekçe açıklamak durumunda değilim. Toplantı başlayalı 3 saat oldu” dedi.
 
AKP milletvekili Şebnem Korur Fincancı’yı hedef aldı 
 
Bunun üzerine Şebnem, toplantı salonundan ayrıldı. Bir telefon görüşmesi nedeniyle o esnada salonda bulunmayan Komisyon üyesi AKP Milletvekili Adem Yıldırım, Şebnem'i salondan çıkarken gördüğünü söyledi ve “Biraz önce kıymetli vekillerimizin ısrarla dinlenmesini talep ettiği arkadaş, saygı ve terbiye sınırını aşarak orada bana karşı terbiyesizlik yaptı. 'İnşallah bana muhtaç olmazsın' dedi” ifadelerini kullandı.
 
DEM Parti milletvekillerinin "Kendisi burada değil, olayı bilmiyoruz" demesi üzerine AKP’li milletvekili, “Arkadaşlar siz niye üzerinize alınıyorsunuz. Ben fincancı katırlarını ürkütmemeye özel gayret ettiğim halde böyle bir çatı altında bu terbiyesizliği ve saygısızlığı kabul etmediğimi, burada tekrar kayda geçsin diye ifade ediyorum. Kendisi bilir.” dedi.
 
Tartışmanın uzaması üzerine Komisyon Başkanı Derya Yanık toplantıyı kapattı.