27 ülkeden kadınlar DEM Parti’yi ziyaret etti

  • 14:07 29 Haziran 2024
  • Siyaset
 
İSTANBUL - Progressive Alliance (İlerici İttifak) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu, DEM Parti İstanbul İl başkanlığını ziyaret etti. Ziyarette, kadınların yaşadığı sorunların ortak olduğuna dikkat çekilerek görüşmenin ortak mücadele hattının önemine dikkat çekildi.
 
Avrupa,  Ortadoğu ve Afrika olmak üzere 27 ülkeden kadının bulunduğu Progressive Alliance (İlerici İttifak) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu,  ilk çalıştayını yapmak üzere İstanbul’da toplandı. İki gün sürecek olan çalıştay basına kapalı şekilde gerçekleşecek. Çalıştayda, toplumsal cinsiyet başta olmak üzere dünyada kadınların yaşadıkları sorunların yanı sıra çözüm noktasında ortak payda da nasıl buluşacağı tartışmaları yürütülecek. Kadınlar çalıştay öncesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul il başkanlığını ziyaret etti. Kadınları, DEM Parti İstanbul Milletvekili Ceylan Akça, İl Eş Başkanı Gonca Yangöz,  DEM Parti Dış İlişkiler Eşsözcüsü Ebru Günay,  DEM Parti Örgütlenme Eşsözcüsü Elif Bulut ve Dem Parti yöneticileri karşıladı.  
 
‘Ortak mücadele hattı var’
 
Savaş politikalarından en çok etkilenen kadınlar, siyaset yürüten kadınlar için durumun daha zor olduğunu ifade eden DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Gonca Yangöz, “Savaş politikalarının yarattığı çıkmaz, yoksulluk gibi bir çok şeyle kadınlar bu ülkede mücadele ediyor. Her gün kadın cinayeti artıyor, erkeklere cezasızlık uygulanması mevcut. Belediyelere atanan kayyum gaspının ilk hedefi kadın kazanımları. Yaşamın her alanında kadınlar baskı altında ama bunun karşısında ortak mücadele hattı var. Kadınlar birlikte mücadele hattını büyütüyor bu umut veren kısmı.”
 
‘Sağ milliyetçi eğilim her alana yansıyor’
 
DEM Parti’de karar mekanizmaları dahil olmak üzere kadınların yer aldığına dikkat çeken DEM Parti Dış ilişkiler Eşsözcüsü Ebru Günay, gerçekleştirilecek kayyım mitingini hatırlatarak kayyımın kadınların kent yönetimine katılmasını engellediğini belirtti. Ebru, “Erkek aklının sürekli saldırısı altında bir partiyiz. Arkadaşlarımız yargılandığı, tutuklandığı bir zeminde siyaset yürütmeye çalışıyoruz. Bizler İŞİD’e karşı durduğumuz ve Kobanê halkıyla dayanıştığımız için arkadaşlarımız cezalar aldı. Kadın mücadelesi yürüten arkadaşlarımız, eşbaşkanlarımız bu dosyalarda yargılandılar. Sağ milliyetçi eğilim her alana yansıyor” ses
 
‘Baskıların karşısında mücadele hattı içerisindeyiz’
 
Kadınların birlikte mücadele etmesinin önemli olduğunun altını çizen DEM Parti Örgütlenme Eşsözcüsü Elif Bulut, “Bu ülkede kadınların kazanımlarını ellerinde almak, tek tipleştirmek, kendisine karşı olanları cezaevine hapsederek iktidar kendini sürdürmeyi amaçlıyor. Bizlerde buna karşı mücadele veriyoruz. İktidarın baskıları karşısında kadınlar öncülüğünde ortak mücadelenin önemini gördük. İstanbul Sözleşmesi kaldırıldığında mücadele verdik, kadın cinayetlerine karşı mücadele veriyoruz. Kazanımlarımız karşısında duran iktidara karşı demokrasi güçleri olarak ortak mücadele veriyoruz. Baskıların karşısında mücadele hattı içerisindeyiz. Sizleri de burada görmek bir mücadele hattı içerisinde olmak bize mutluluk veriyor” dedi.  
 
‘Sizlerden bir şey öğrenmek için burada olmak önemli’
 
Progressive Alliance olarak DEM Parti’nin kendilerini ağırladıkları için teşekkür eden kadınlar, “ Burada bulunma bizim için çok önemli. Hem dayanışmak hem de birlikte konuşmak için önemli. Türkiye’de pek çok insan demokrasi mücadelesi yürüttüğü için cezaevinde ve hala hapse gönderiliyorlar. Sizin partinizin geçen seçimlerde çok fazla kadın adayı olduğunu biliyoruz. Bu basılara karşı sizinle dayanışma içinde olmak ve sizlerden bir şey öğrenmek için bizim burada olmak bizim için önemli” ifadelerini kullandı. 
 
‘Zihniyet her yerde aynı’
 
Dünyanın her yerinde kadınların eril zihniyetin tahakkümü altında yaşadıklarına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Kadınlar özellikle totaliter rejimler altında her zaman daha fazla baskı görüyor. Bunun nedenin otoriteye sahip olanların erkek zihniyetine sahip olmalarıdır. Kadını eve hapsetme ve annelik rolü dışında bir hak verilmiyor bu zihniyet her yerde aynı. Sorunların her biri ortak ve küresel olduğu için bizde Progressive Alliance olarak 20219 yılından beri ortak bir eylem planı ve toplumsal cinsiyet üzerine çalışıyoruz” diyerek ziyaretin kendilerine güç verdiğini dile getirdi.