Doğa yürüyüşünde ‘ekolojik tahribata’ dikkat çektiler

  • 17:03 30 Haziran 2024
  • Ekoloji
 
 
WAN- Wan Büyükşehir Belediyesi'nin Westan'ın Arpet köyünde gerçekleştirdiği doğa yürüyüşünde kadınlar  ekolojik tahribatlara dikkat çekti. 
 
Wan Büyükşehir Belediyesi Westan'ın (Gevaş) Arpet (Yanıkçay) köyünde kadınlarla doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Doğa yürüyüşüne Wan Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye eşbaşkanlarının yanı sıra onlarca kadın katıldı. Yoğun ilgi gösterilen yürüyüşe “Em ji bo jiyanek ekolojik dimeşin” pankartı açılırken, yol boyunca kadınlar şarkılar ve "Jin jiyan azadî" sloganları eşliğinde keyifli vakit geçirdiler.
 
Yürüyüşün ardından Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, ekolojiye ve çevre kirliliğine dikkat çekmek amaçlı açıklama yaptı.
 
 ‘Ekolojik yaşamı savunmak gibi bir derdimiz var’
 
Neslihan, yerel yönetimler olarak ekoloji politikalarını özellikle kadın boyutuyla güçlü tutmayı ve buna dönük önlerine planlar koyduklarını belirtti. İlk üç aylık süre içerisinde bu tarz etkinliklere kadınlarla başlamak istediklerini ifade eden Neslihan, “Yaşadığımız doğa güzelliğiyle, ekolojisiyle çok zengin, çok güzel bir kent. Fakat bilinçli politikalarla birçok yerin tahrip edildiği, doğa zenginliklerinin yok edilmek istendiği bir kent. Bu sebeple biz kadınların da çok güçlü bir şekilde doğaya sahip çıkma, ekolojik yaşamı savunmak gibi bir derdimiz var. Çünkü biliyoruz ki; bu doğanın, ekolojinin içerisinde biz saklıyız, benliğimiz ve tarihimiz saklı ve bunlar yok olursa biz yok olacağız. Biz de bu bilinçle yaklaşıp doğa zenginliğine sahip çıkma, doğayı koruma ve ekolojik dengeyi sağlamak zorundayız. Çünkü doğa yoksa biz de yokuz. Bizler bu doğanın bir parçasıyız ve belki de bu sorumluluk en çok bizlerin, kadın hareketinin öncülüğünde gelişecek” dedi.
 
‘Doğa olaylarının nedeni insanlar’
 
Ardından konuşan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire başkanı Elif Fırat ise kadın öncülüğünde ekolojinin ne kadar önemli olduğunu göstermek istediklerine dikkat çekti. Elif, iklim krizinin artık dünya çapında kabul edilen bir gerçek olduğuna vurgu yaparak, “Gittikçe hava durumları değişiyor ve bununla birlikte buzullar eriyor ve bu gerçekten geri dönüşümü olmayan bir şey. Buzulların erimesi ile birlikte değişik hava olayları ortaya çıkıyor. Ciddi kuraklık, seller ortaya çıkıyor. Bunların tümünün sebebi de aslında biz insanlarız. Yani bizler artık yapılan araştırmalarla ciddi bir şekilde karbondioksit salınımı yapıyoruz ve bununla birlikte ısınma ciddi bir şekilde artışta” şeklinde konuştu.
 
Son olarak sağlık emekçisi Fatma Arlan, meme kanserinde erken teşhise ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
 
Yapılan bilgilendirmelerin ardından program son buldu.