Ekonomik krizin gölgesinde bir yaşam…

  • 09:01 1 Temmuz 2024
  • Emek/Ekonomi
Elfazi Toral
 
İSTANBUL - İstanbul'da esnaflık yapan Nurcan Tayboğa, ekonomik krizin hem iş verenler hem de çalışanlar üzerindeki baskısını vurguladı. Nurcan, "Esnafın yüzünün gülmesi için ekonomik krizin çözülmesi gerekiyor" diyerek Türkiye'deki krizin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.
 
Türkiye'de süregelen ekonomik kriz,  yurttaşları her geçen gün daha da zorlarken, özellikle kadınların alım gücü gün geçtikçe azalıyor. Alım gücündeki düşüş, satış yapan esnafın da işlerini olumsuz etkiliyor. Ne alıcı ne de satıcı, ekonomik krizin yarattığı olumsuzluklardan memnun değil. AKP-MHP iktidarının yürüttüğü savaş politikalarının bir sonucu olarak yurttaşlar, yoksulluğu ve ekonomik krizi derinden hissediyor. 
 
Bu süreçte, yıllardır mücadelesini sürdüren esnaf Nurcan Tayboğa, yaşadıklarını ve ekonomik krizin yarattığı tahribatı JINNEWS ile paylaştı.
 
Zorunlu göç ve ekonomik mücadele
 
1996 yılında devletin baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan Nurcan Tayboğa, ailesiyle birlikte Mêrdîn’den İstanbul’a göç etmek zorunda kaldığında henüz 9 yaşındaydı. Ailesinin ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalması üzerine Nurcan, akrabasının yardımıyla çocuk yaşta, tekstil işlerinde çalışmaya başladı. Nurcan, "Çok küçük yaşta birçok işte çalıştım ve aileme ekonomik anlamda destek verdim. Daha sonra tekstil hayatım başladı" dedi.
 
Kendi işini kurma azmi
 
Henüz 20 yaşında kendi işini kuran Nurcan, kendisini "Girişken ve çalışkan biriyim" sözleriyle tanımlıyor. Nurcan, "2004 yılında kendi iş yerimi açtım. Büyük bir çaba ve azimle yıllarca çalıştım ve kendi ayaklarımın üstünde durdum. Bir tane el makinesi ile bu işe başladım ve günden güne işlerimi büyüttüm. Kendime olan güvenim ve mücadele etme ısrarımla yıllarca birçok işle ilgilendim ve başardım" şeklinde konuştu.
 
Kadın dayanışması ve ilham kaynağı olma 
 
İşe başladığı ilk dönemlerde birçok zorlukla karşılaşan Nurcan, "Kadın yapamaz edemez" söylemlerine rağmen mücadele etmekten geri durmadı. Nurcan şöyle devam etti: "Birkaç kadın arkadaşımla birlikte başarabiliriz dedik ve başardık. Biz kadınlar ortak bir çalışma ve birbirimize olan dayanışmamızla tüm algıları kırdık. Bu metropollerde tekstil gibi bir iş yerinde kendimizi var etmek çok kolay değil.”
 
Kadın özgürlük mücadelesi
 
Nurcan, eril zihniyete karşı da büyük bir mücadele verdiğini belirterek, "Erkek egemenliğin yarattığı bir zihniyet var. Tüm zorluklara, saldırılara rağmen mücadele ettim. Vazgeçmedim. Bu da şunu gösterdi; tüm kadınların birbiriyle dayanışması ve kadın mücadelesini büyütmesi gerekiyor. Kadın özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 
Ekonomik krizin esnaflar üzerindeki etkisi 
 
Ekonomik krizden oldukça etkilendiğini aktaran Nurcan, krizle karşılaştığı sorunları ise şu sözlerle anlattı: "Ekonomik kriz ile birlikte büyümemiz gerekirken küçülmeye doğru gittik. Pandemiden önce de pandemiden sonra da maalesef ki bu şekilde ilerledi. Şartlar gittikçe ağırlaştı. Hem işveren açısından hem de çalışan açısından geçinme yükü daha da ağırlaştı. Gider çok, gelir yok. Şu an işçi ile işveren de aynı durumda. Esnaf olarak küçüldükçe küçülüyoruz. Türkiye'de ekonomik kriz çözülmeli. Ancak çözülürse yeniden büyüyebiliriz. Esnafın yüzünün gülmesi için ekonomik krizin çözülmesi gerekiyor."