‘Özgürlüğe Ses Ver’ eyleminden çağrı

  • 16:18 14 Haziran 2024
  • Yaşam

HABER MERKEZİ - “Özgürlüğe Ses Ver” eyleminde, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla başta İmralı olmak üzere tüm cezaevlerinde bulunan tutsakların aileleri ile görüştürülmesi çağrısı yapıldı.

 
Wan’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Tevgera Jinên Azad (TJA),  “Özgürlüğe Ses Ver” eylemi kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi. DEM Parti Rêya Armûşe İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya DEM Parti Büyükşehir Belediye eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra birçok kişi katıldı. Açıklamada “Tecride Son Ver!” ve “Deng Bide Girtîgeha” pankartları taşınırken, açıklama metnini, DEM Parti il yöneticisi Yakup Almaç okudu.
 
‘Tutsaklar aileleriyle görüştürülsün’
 
Yakup, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecrit koşullarının tüm cezaevlerine yayıldığını belirterek, bir an önce tecrit politikalarının son bulması çağrısında bulundu. Tutsakların, “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” şiarıyla  aile, avukat ve her türlü sosyal etkinlikleri protesto etmeye devam ettiklerini hatırlatan Yakup, yaklaşan Kurban Bayramı için başta İmralı ve diğer cezaevlerindeki tutsaklarla, ailelerinin görüşmelerinin sağlanması gerektiğini vurguladı.
 
‘Herkes ses çıkarmalı’
 
Ardından konuşan Wan Milletvekili Mahmut Dindar da, ülkenin birçok yerinde on binlerin Colemerg’de atanan kayyımları istemediklerini haykırdığını hatırlattı. Devletin Kürt inkarını atanan kayyımlarla sürdürdüğünü belirten Mahmut, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine karşı herkesin ses çıkarması gerektiğini söyledi.
 
Konuşmaların ardından beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. 
 
“Biji berxwedana zindana” sloganının atıldığı açıklama, alkış ve zılgıtlarla son buldu.
 
Adana
 
Tutsak yakınlarının, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması için başlattığı “Özgürlüğe ses ver" eylemi sekizinci haftasında sürüyor. Tutsak yakınları öncülüğünde siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kentin en işlek meydanı olan Beşocak Meydanı'nda açıklama ve oturma eylemi yapıldı. Etkinliğe, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti,  Adana  Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri de eyleme katıldı.
 
‘Adalet için tecridi kıralım’
 
"Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartını açan  kitle, sık sık, "Bijî berxwedana zindanan", "Biji berxwedana İmralı" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları attı. Kitle adına DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir konuştu. 8 haftadır alanda olup, İmralı tecridinin kaldırılıp, ülkeye barış gelmesi için mücadele ettiklerini ifade eden Aydemir, bir an önce İmralı tecridinin kaldırılıp, bu ülkeye barış gelmesini istedi.
 
Konuşmalar ardından kitle oturma eylemi gerçekleştirip, ses çıkarma eylemi ile etkinliğini noktaladı. Kitle sloganlarla DEM Parti Adana İl Örgütü binasına kadar yürüdü.