‘Hep birlikte kültür ve sanatı güçlendirelim’

  • 09:04 19 Haziran 2024
  • Kültür Sanat
Öznur Değer
 
MÊRDÎN – Mezopotamya Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Zilan Özel, herkesin kültür kurumlarına ve diline sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, “Hep birlikte kültür ve sanatı güçlendirelim” çağrısında bulundu.
 
Havaların ısınmasıyla birlikte Kurdistan’daki kültürel aktiviteler daha görünür olmaya başladı. Müzikten tiyatroya, halaydan konsere çeşitli kültürel çalışmaların yapıldığı Mêrdîn’deki Mezopotamya Kültür Sanat Derneği de ilçe ilçe gezerek halk içinde sanat ve kültür çalışmaları yürütüyor. Geçtiğimiz günlerde Gerok Ma ile Mêrdîn’in ilçelerini gezerek çocuklarla bir araya gelen dernek çalışanları çocuklarla çeşitli etkinlik ve aktivitelerde buluşup renkli anlar yaşattı.
 
Mezopotamya Kültür Sanat Derneği Başkanı Zilan Özel, dernek çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
‘Eğitim Sen ile kadın erbane grubu oluşturduk’
 
Dernek çalışmaları hakkında bilgi veren Zilan, kısa bir süre önce Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile yürüttükleri ortak bir çalışma ile kadın erbane grubu oluşturduklarını ifade etti. Gerok Ma Qoser (Kızıltepe) ile şu anda alanlarda olduğunu ve ilçe ilçe, mahalle mahalle gezdiklerini kaydeden Zilan, “Qoser, Dêrik, Şemrex (Mazıdağ) ilçelerinde Gerok Ma ile etkinlikler yaptık. Ancak bunu daha da yaygınlaştıracağız. Tüm köylere ve sokaklara yayacağız. Gerok Ma ile gittiğimiz her yerde önce halkın ve çocukların şaşkın bakışlarıyla karşılaştık. Çünkü uzun zamandır böylesi etkinlikler yapılmamıştı. Erbanelerimizle sokaklarda yürüyoruz. Böylece halkı etkinliğimizden haberdar etmiş oluyoruz. Ardından uygun bir alan seçerek tüm halkı oraya davet ediyoruz. Böylelikle çalışmalarımıza başlıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Çocuklar Gerok Ma ile hayallerini çiziyor
 
Gerok Ma etkinliğinin çocukları çok sevindirdiğini söyleyen Zilan, özelde köylerdeki çocukların kendilerini daha büyük bir coşku ile karşıladıklarını belirtti. Gerok Ma ile önce alanda toplanan çocuklarla şarkılar eşliğinde oynadıklarını ekleyen Zilan, “Ardından ise çocukları gruplara ayırıyoruz. Her grupta bir arkadaşımız oluyor ve her biri marakas, darbuka ve erbane ile çocuklara eşlik ediyorlar. Arkadaşlarımız şarkılar söylemeye başlıyorlar ardından çocukların da eşlik etmesiyle doğal bir koro oluşmuş oluyor. Sonrasında çocuklarla boyama yapmaya başlıyoruz. Önce yüzlerini boyuyoruz daha sonra yere serdiğimiz bezlere çocukların hayallerini çizmelerini istiyoruz. Onlar da içlerinden geldiği gibi çizim ve boyama yapıyorlar. Çocuklar bu etkinlikle çok eğleniyorlar” diye belirtti.    
 
‘Kayyımların ilk hedef aldığı kadın ve kültür kurumları oldu’
 
Dernek çalışmaları kapsamında erbane, bağlama, gitar, çocuk korosu, folklar, tiyatro, drama gibi kursların olduğuna değinen Zilan, kültür ve sanat çalışmalarına yönelik saldırılara da işaret etti. Zilan, “Kayyımların ilk hedef aldığı şey kadın ve kültür kurumları oldu. Bu şekilde kitle dağıtılmak istendi. Ancak biz buna karşı direndik ve direnmeye de devam ediyoruz. Bu anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda en aktif çalışmamız Gerok Ma ancak bu projemizi daha da büyütecek ve zenginleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
 
‘Hep birlikte kültür ve sanatı güçlendirelim’
 
Halkın ve çocukların kurumlarına sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Zilan, kurumlarda çalışılması çağrısında bulundu. Asimilasyon politikalarına da işaret eden Zilan, “Çocuklarımız asimilasyon politikalarından çok etkileniyor ve artık Kürtçe konuşmak giderek azalıyor. Bu nedenle herkesin evi başta olmak üzere her yerde Kürtçe konuşması gerekiyor. Biz Kürt’üz ve Kürtçe konuşmalıyız. Tüm çocukları ve ailelerini derneğe çağırıyoruz. Hep birlikte kültür ve sanatı güçlendirelim” dedi.