Gazeteci Elif Akgül beraat etti

  • 13:04 27 Haziran 2024
  • Hukuk
 
İSTANBUL - Gazeteci Elif Akgül, dijital medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davada beraat etti. 
 
Dijital medya hesabından yaptığı paylaşımlarda "örgüt propagandası yaptığı" iddia edilen gazeteci Elif Akgül’ün yargılandığı davanın 2'nci duruşması, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Elif, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi'nden avukatları Emine Özhasar ve Muhammed Ünsal hazır bulundu.
 
Elif’in, "zincirleme örgüt propagandası yapmaktan" hapis cezasıyla cezalandırılması yönünde ilk duruşmada mütalaa veren iddia makamı, mütalaasını tekrarladı. 
 
Mütalaaya karşı savunmasını yapan Elif ise paylaşımlarının suç olmadığını ifade ederek, "Paylaşımlarım suç teşkil etmemektedir. Suçsuzum, beraatimi talep ediyorum" dedi. 
 
‘Suç unsu oluşmamıştır’
 
Akgül'ün avukatı Emine Özhasar da "Müvekkil suçlamaya konu edilen paylaşımda devlet tarafından terör örgütü sayılan IŞİD üyeleri ile TSK'ye mensup askerlerin selamlaştığı görüntüleri eleştirmiş. Bir diğer paylaşımda ise müvekkilin 'gerilla' kelimesini kullanması suçlama konusu yapılmıştır. Müvekkil ifade özgürlüğü hakkını kullanmıştır. Her iki paylaşımda da suçun unsurları oluşmamıştır. Müvekkilimin beraatini talep ediyorum" ifadelerini kullandı. 
 
Beraat talebi 
 
Avukat Muhammed Ünsal ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) içtihatlarını işaret ederek, gazeteci olan müvekkilinin ifade ve basın özgürlüğünü kullandığını söyledi ve beraat talebinde bulundu.
 
'Savaşa karşı çıkmak anayasal hakkım'
 
Mahkeme heyeti davada karar vereceğini belirterek, Elif’e son sözlerini sordu. Elif, "Barış içinde yaşamak, savaşa karşı çıkmak anayasal hakkım. Mahkemenizden, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının anayasal haklarını gözeten bir karar vermesini talep ediyorum" dedi. 
 
Beraat kararı 
 
Üzerine atılı propaganda suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı kanaatine varan mahkeme, Elif’in beraatine karar verdi.