Colemêrg’de kayyım tepkisi: İrade gaspına karşı mücadeleye devam

  • 09:06 4 Haziran 2024
  • Güncel
Rabia Önver 
 
COLEMÊRG - Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyıma farklı kesimlerden tepki gösteren kadınlar, “Başta tüm Kurdistan'da, sonra da Türkiye’ye sirayet edecek bir darbedir. Bizler de bunun karşısında mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
  
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Colemêrg Belediyesi’ne dün sabah saatlerinde baskın düzenlenirken, Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış ise gözaltına alındı. Belediye binası, polislerce ablukaya alınırken, belediyeye çıkan tüm sokak ve caddeler de trafiğe kapatıldı. 
 
İçişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, Mehmet Sıddık hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla devam eden davalarını öne sürerek, Mehmet Sıddık’ın görevinden uzaklaştırıldığını duyurdu. Bakanlık ayrıca, kent valisi Ali Çelik’in belediyeye kayyım olarak atandığını ekledi. 
 
Colemêrg Belediyesi'ne kayyım atanmasına ise birçok kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor. 
 
‘Geri adım atmayacağız’
 
Colemêrg’e atanan kayyıma tepki gösteren, yerine kayyım atanan Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe, “Belediye eşbaşkanımız sabah saatlerinde hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı. Hakkında kesinleşmiş hiçbir yargı kararı olmamasına rağmen gerçek dışı bahanelerle gözaltına alınmıştır. Bugün Hakkari halkının iradesine gasp ettiler. Kayyum atamak bir darbe girişimidir. Hakkari halkının seçme ve seçilme hakkının elinden alındığı gündür bugün. Biz Hakkari halkının iradesine sahip çıkmaya devam ediyoruz. Halktan yana bir görüntü sergileyip bugün koşa koşa o koltuğa oturmak isteyen bir vali var. Valiyi halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz. Bu darbe girişimini asla kabul etmiyoruz. Belediyemize ve eşbaşkanımıza sahip çıkacağız. Asla geri adım atmayacağız” dedi. 
 
‘Valinin iradesi olsaydı Colemêrg’in iradesine gasp etmezdi’
 
Colemêrg’de yaşayan Aliye Timur ise atanan kayyımı kabul etmediklerini, kayyımın halka hakaret olarak geldiğini belirtti. Aliye, “Colemêrg halkı oturmamalı, herkes iradesine sahip çıkmalı ve ayaklanmalı. Halkın iradesini gasp eden kayyımı kabul etmiyoruz. Sonuna kadar irademizin arkasında olacağız. İktidarın adaleti yok; eğer adaleti olsaydı bugün kayyım atamazdı. Eğer valinin iradesi olsaydı Colemêrg’in iradesine gasp etmezdi. Halkın iradesine saygı duysunlar. Vali devletin memuru ama biz kendi irademizle belediye eşbaşkanlarımızı seçtik. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. 
 
‘Mücadele etmeye devam edeceğiz’
 
DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sağyiğit ise Kürtlerin dilini, kültürünü ve tarihini yok sayan zihniyetin, Kürt halkının iradesini de yok saymaya başladığını belirtti. Gülcan, “Bizler her seferinde demokratik siyasette ısrarcı olduğumuzu belirttik. Halkımız 31 Mart 2024 tarihinde tekrar sandık başına gitti. Halkımız kayyım ve kayyım zihniyetine en iyi cevabı verdi. Ama bugün bakıyoruz yine AKP-MHP faşist bloğunun klasiği ile karşı karşıyayız. Bugün Colemêrg belediyemize kayyım atandı. Gerekçeye baktığımız zaman hukuk çerçevesinde yapıyorlar ama biz bunun tamamen hukuksuz olduğunu, kayyım politikalarını meşrulaştırmaya çalıştıklarının farkındayız. Bugüne kadar nasıl mücadele ettiysek bugünden sonra da mücadele edeceğiz. Bugün burada başlatılan siyasi darbe yarın öbür gün diğer yerlere sirayet edecek. Başta tüm Kurdistan'da, sonrası da Türkiye’ye sirayet edecek bir darbedir. Bizler de bunun karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 

Etiketler:

Okumadan geçme!