Zilan Kadın Festivali sona erdi: Yeni yaşamı inşa ediyoruz

  • 20:18 15 Haziran 2024
  • Kültür Sanat
HABER MERKEZİ - 18. Zilan Kadın Festivali, müzik ve govend gruplarının gösterisi ardından “Jin jiyan azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.
 
Avrupa ve Almanya’da Kürt Kadınları tarafından organize edilen Zilan Kadın Festivali, Duisburg’da binlerce kişinin katılımı ile başladı.18'incisi düzenlenen festivale Kürt ulusal kıyafetleriyle festival alanına akın eden binlerce kadın, sık sık sloganlar ve zılgıtlarla alanı şölene çevirdi. Alanda açılan kitap, ulusal kıyafet ve eşyaların tanıtıldığı stantlar yoğun ilgi gördü.
 
Kadın Özgürlük Mücadelesini simgeleyen flamaları taşıyan kadınlar, sürekli “Jin Jiyan Azadî” “Şehîd Namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı. Festivalin müzik programı, Zarokên Rojê korosunun sahnede "Ey Raqîp" marşını okuması ve bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Program ardından Zarokên Rojê korosunun söylediği şarkılarla devam etti.
 
'Yeni yaşamı inşa ediyoruz'
 
Festivalde YJK-E Sözcüsü Kezban Doğan bir konuşma yaptı. Kezban Doğan, Zilan Kadın Festivali’nin sadece siyasi ve kültürel bir festival olmadığını belirterek, bu festivalin aynı zamanda PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülen hamlenin bir parçası olarak gerçekleştiğini söyledi. Kezban, Kürt kadınlar öncülüğünde dünyada yükselen kadın mücadelesinin, rengini Abdullah Öcalan’ın felsefesinden aldığını söyleyerek, özellikle Türk devletinin Kürt kadınlara karşı gerçekleştirdiği katliamlara karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi.  Kezban Doğan, Kürt kadının öncülük ettiği yeni bir yaşamın artık inşa edileceğini söyledi.
 
Konuşmanın ardından festival, Koma Kewana Zêrîn’in müzik ve arbane dinletisi ve dengbêj dinletisi ile devam etti. Sanatçı Suna Alan’ın da sahne aldığı festival, Afgan kadınların oluşturduğu dans grubunun gösterisi ile sürdü.
 
'Özgürlük hareketi Beluci halkına esin kaynağı oldu'
 
Festivalde Beluci kadın aktivist Safiz Manzoor bir konuşma yaptı. Manzoor konuşmasında Belucistan’ın özgürlüğü için kadınların yürüttüğü mücadeleden bahsederek, özellikle genç kadınların özgürlük için yürüttüğü ve ödediği ağır bedelleri anlattı. Kürt Özgürlüğü Mücadelesi öncülüğünde yürütülen mücadelenin birçok halk için esin ve umut kaynağı olduğunu söyleyen Manzoor, konuşmasını Beluci özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren öncü kadınların yaşam hikayelerini anlatarak sürdürdü.
 
‘Zilan’ın direniş çizgisinde Êzidî toplumu kendini savunuyor’
 
Festivalde bir konuşma yapan Şengal Kadın Birlikleri YJŞ Komutanı Hêza Şengali, festival katılımcılarını selamlayarak, “Şengal halkının ve Şengal dağlarının selamını size getirdim. YJŞ adına Zilan Kadın Festivali’ni kutluyorum. Kurdistan dağlarında HPG ve YJA Star gerillalarının mücadelesini ve direnişini selamlıyorum. 2014 yılında ihanet çizgisi, Êzidî toplumunu sahipsiz ve savunmasız bıraktı. Êzidî toplumu düşmanla baş başa, savunmasız kaldı. Êzidî toplumun yardımına ve savunmasına Kurdistan dağlarından HPG ve YJA STAR gerillaları geldi. Direniş ve mücadele sonucu Şengal’de öz savunma güçleri kuruldu. Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) bugün Şengal halkını ve Şengal dağlarının savunmasını yapıyor. Bugün Zilan’ın direniş çizgisinde Êzidî toplumu kendini savunuyor ve yaşamını inşa ediyor” dedi.
 
‘Jin jiyan azadî’
 
Hêza’nın konuşmasının ardından Güney Amerikalı Ekolojist Lolita Chavez doğayla iç içe yaşamı simgeleyen bir gösteri yaptı. Lolita Rexishnan, topraklarının işgalinden önce doğayla iç içe kültürel yaşamı simgeleyen sunumundan sonra elinde “Jin jiyan azadî” yazılı flamayı taşıyarak, festival katılımcılarını selamladı.
 
Festival, müzik ve govend grupların müzik dinletisi ile devam ederken, alanda bulunan kadınlar müziklere halaylarla eşlik etti.
 
Festival “Jin jiyan azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sonlandırıldı.