Hukuk örgütleri: Adil yargılanma hakkı rivayete dönüştü

  • 14:48 14 Haziran 2024
  • Hukuk
 
İZMİR - İzmir'deki hukuk örgütleri, adil yargılanma hakkının artık kitaplarda anlatılan bir rivayete dönüştüğünü belirterek, “Emniyet ve yargı örgütlenmeleri, AKP'nin günlük ihtiyaçlarına göre sürekli yeniden düzenleniyor” dedi. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir şubeleri, İzmir Barosu, Çağdaş Avukatlar Grubu ile Adalet İçin Hukukçular, Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü dolayısıyla açıklama yaptı.
 
Ebru Timtik anısına konferans düzenlenecek 
 
ÇHD İzmir Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan ÇHD Şube Başkanı Dilancan Ateş Turgal, dünyada 3 milyondan fazla avukatı temsil eden baro ve hukuk meslek örgütleri tarafından Ebru Timtik anısına 2021 yılında Adil Yargılanma Hakkı Günü’nün ilan edildiğini hatırlattı. 14 Haziran'ın aynı zamanda Ebru Timtik'in doğum günü olduğunu anımsatan Dilancan, "Her yıl 14 Haziran’da odak bir ülke ilan ediliyor ve bu ülkede yaşanan adil yargılanma hakkı ihlalleri üzerine çözüm yollarının konuşulduğu konferans düzenleniyor. Konferans sonunda, adil yargılanma hakkı için mücadele eden kişi ya da kurumlara 'Ebru Timtik Ödülü' veriliyor. Bu yıl da çetelerin ve devletin baskısı altında avukatların ezildiği, her yıl avukatların çeteler tarafından öldürüldüğü Filipinler odak ülke olarak belirlendi. Ebru Timtik anısına Filipinler’in Manila şehrinde online bir konferans düzenleniyor" diye belirtti.  
 
Kararlar yok hükmünde 
 
Adil yargılanma hakkının artık kitaplarda anlatılan bir rivayete dönüştüğünü söyleyen Dilancan, "Daha dün Tahir Elçi cinayeti davasında üç sanık polis hakkında beraat kararı verildi. Bu karar, toplumsal belleğimizde ve demokratik kamuoyu nezdinde yok hükmünde. Tahir Elçi'nin faillerinin cezasızlıkla ödüllendirildiğine hep birlikte tanıklık ettik. Yine aynı şekilde dün Hrant Dink dosyasında da bir bebekten katil çıkaran karanlığın sorgulanmasının önünün kapatılması için zaman aşımı talep edildi" dedi. 
 
‘Yargı örgütlenmeleri AKP’nin ihtiyacına göre düzenleniyor’
 
Adliye saraylarında adaletin kalmadığını kaydeden Dilancan şunları belirtti:  "Halkın da artık adalete inancı yok. İçine 'terör' iddiası iliştirilmiş iddianame niteliğinde dahi olmayan kağıtlarla binlerce kişi yargılanıyor, 'terör' kelimesi zikredildiği anda adil yargılanma hakkı rafa kaldırılıyor. Cumhurbaşkanına hakaret tutuklamayla, kadına yönelik şiddet cezasızlıkla sonuçlanıyor. Rüşvet veren serbestçe geziyor, slogan atan tutuklanıyor. Emniyet ve yargı örgütlenmeleri, AKP'nin günlük ihtiyaçlarına göre sürekli yeniden düzenleniyor. Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları uygulanmıyor, AYM üyeleri hedef gösteriliyor."