AKP’nin 'savaş bütçesi' halkın sofrasını boş bırakıyor

  • 09:05 14 Haziran 2024
  • Emek/Ekonomi
 
WAN - Xaçort Mahallesi’nde kurulan pazarda mikrofon uzattığımız kimi kadınlar aylardır evlerine kırmızı et alamadıklarını söylerken, kimi kadınlar ise pazardan elleri boş döndüklerini belirtiyor. 
 
AKP iktidarı, günden güne eriyen halkların yoksulluğuna çözüm bulmak yerine, “savunma ve güvenlik” adı altında 1 trilyon 133 milyar 500 milyonu savaşa ayırdı. Açlık ve yoksulluğun her gün daha fazla derinleştiği Kurdistan’da  yükün çoğunluğu kadınların omuzlarına bindirilirken, semt pazarlarına gelen kadınlar ise mutfak masraflarına sadece 200-300 TL ayırmak zorunda kalıyor. Sabahın erken saatlerinde pazarın kurulduğu alana gelen kadınlar ya elleri boş dönüyor ya da akşam saatlerini bekleyerek,  tezgahlarda kalan çürük meyve ya da sebzeyi almak zorunda kalıyor. 
 
Wan’ın Rêya Armûşe (İpekyolu) ilçesine bağlı Xaçort Mahallesi Sürmeli Sokak’ta kurulan semt pazarına uğrayan kadınlara mikrofon uzatarak, ekonomik krizin kendilerini nasıl etkilediğini sorduk. 
 
‘Evimize bir kilo et alamıyoruz’
 
İsmini vermek istemeyen bir yurttaş, Türkiye’de büyük bir ekonomik krizin olduğunu söyledi. Ekonomik krizi atlatabilmenin tek yolunun karşı duruş sergilenmesi gerektiğini belirten yurttaş, “Eşim emekli memur ve 10 bin lira maaş alıyor. Yaklaşan kurban bayramında kurban bile kesemeyeceğim, çünkü kurban kesersem bütün ay boyunca ihtiyaçlarımı karşılamak için elimizde bir para kalmaz. Daha evimize bir kilo et alamıyoruz kurbanı nasıl keselim? Etrafımda bulunan 20 aileden biri ya kurban keser ya da kesmez” dedi.
 
‘Eve birkaç poşetle ya dönüyoruz ya dönmüyoruz’
 
Gamze Kurt isimli yruttaş da Kurban Bayram’ında akrabalarıyla ortak kurban keseceklerini belirtti. Kesecekleri kurbanın da en fazla 5 ya da 6 aileye dağıtabildiklerini dile getiren Gamze, “Her şey çok pahalı. Evden çıkarken yanımıza ne kadar para alırsak alalım sadece birkaç poşetle ya eve dönebiliyoruz ya da dönemiyoruz. Bu ekonomik krizin nedeni AKP’dir” diye belirtti. 
 
‘İmkanımız kırmızı et almaya el vermiyor’
 
“Pazara meyve, sebze almaya geldik ama her şey çok pahalı. Sadece iki poşete 150 TL verdik. Bir şey alınmıyor” sözlerini kullanan Ziynet Can ise, krize tepki gösterdi. Altı nüfusluk bir aile olduklarını belirten Cimşide Kahraman, sadece eşinin inşatta çalışarak geçimlerini sağladıklarını kaydetti.  Engeli çocuğunun da maaşını kestiklerini dile getiren Cimşide, “Pazara haftalık sebze almaya geldim ama her şey çok pahalı. Belki 3-4 aydır eve kırmızı et alamadık ve yiyemedik. Çünkü çok pahalı ve imkanımız yok” sözlerini kullandı. 
 
İki poşete 200 TL…
 
Son olarak mikrofon uzattığımız Ayten Paycu ise, “Pazara sebze meyve almaya geldim ve daha sadece iki parça sebze almama rağmen 200 lira harcadım. Ramazan bittiğinden beri bir kez dahi kırmızı et alıp yiyemedik. Bu krizi yaratan Tayyip Erdoğan’dır. Allah kabul etmesin” ifadeleriyle fiyatlara tepki gösterdi.