Sokak hayvanları yasa tasarısına karşı eylem 30’uncu gününde

  • 21:12 22 Haziran 2024
  • Güncel
 
ANKARA - Hayvan hakları savunucuları eylemlerinin 30’uncu gününde 30 günde Türkiye ve Kurdistan’da yaşanan 30 hayvan katli ve hak ihlalini sıraladı. 
 
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi sokakta yaşayan hayvanların uyutularak öldürülmesini öngören yasa teklifine karşı Çankaya Belediyesi önünde 30 gündür eylemde. “Yaşam hakkını elinden almak isteyenlere karşı sokaktayım yanındayım” pankartıyla sürdürülen eyleme İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi ve Alınteri destek ziyaretinde bulundu. 
 
Yaşam için Yasa İnisiyatifi Üyesi Zühre Tepe AKP’li Mustafa Varank ve Bahadır Yenişehirlioğlu’nun yasanın desteklenmesi ve STK’lara sorulduğu iddialarını hatırlattı. Zühre ayrıca CHP’nin hayvanların katledilmesine karşı dururken barınaklarda tecrit edilmelerine ilişkin bir şey söylememesine tepki göstererek CHP’li isimlerin barınaklara gitmesi gerektiğini söyleyerek net açıklamalar yapmalarını talep etti. Zühre, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri,  TİP, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) kendilerine destek sunduklarını anımsattı. 
 
‘Hiçbir canlıyı sizlerin merhametine bırakmayacağız’
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yasa tasarısına ilişkin, “Merhametimizi kimse sorgumasın” ifadesine değinen Zühre, “Cumhurbaşkanına soruyoruz, 2021’de bütün hayvan hakları savunucuları her ilçeye geçici bakımevi açılsın ve kısırlaştırma yapılsın dediğinde neden kabul etmediniz? Örnek gösterdiğiniz Konya Geçici Bakımevinde hayvanlar kafalarına kürekle vurularak, Beykoz Geçici Bakımevinde işkenceyle öldürülürken katilleri neden serbest bıraktınız? Kuduz riski ve kuduz vakası bambaşka şeylerken neden bütün hayvanlar kuduzmuş gibi toplatılıp öldürülmesine razı oldunuz? Yasa hâlâ yürürlükteyken neden aylardır belediyeleriniz yasaya uymuyor? Neden toplayıp toplayıp ya dağa taşa atıyor ya bakımevlerinde öldürüyor? Bilin ki köpekler dahil hiçbir canlıyı sizlerin merhametine terk etmeyeceğiz” dedi. 
 
Kuduz hastalığı iddialarına yanıt verildi
 
Kuduz hastalığının yaygın olduğu iddialarına ilişkin konuşan Zühre, “Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi’nin Türkiye’de kuduz hastalığının artmasıyla ilgili hiçbir bilimsel veri bulunmadığını belirten açıklamalarını, kendi bakanlığınızın kuduz riski ve kuduz vakası verilerini bilmiyor musunuz? Bilmiyorsanız öğretelim; Yabani hayvanlar dışındaki hayvanlarda 2018'deki vaka sayısı 437 iken 2023'te 86'ya dek düştü. Kuduzdan ölenlerin sayısı senelerdir yılda 5'i geçmedi” diyerek yasanın geçmemesi için mücadeleye devam edecekleri vurgusunu yaptı. 
 
Katledilen hayvanlar ve hak ihlalleri sıralandı
 
Zühre’nin ardından İnisiyatif üyesi Mele Çalışkan Türkiye’de eylemlerinden bu yana 30 gündür yaşanan hayvan cinayetleri ve hak ihlallerini 30 örnek ile sıraladı. Çalışkan’ın sıraladığı 30 örnekten bazıları şunlar: “*Yozgat’ta boş bir arazide iğne ile öldürülmüş onlarca köpek cesedi bulundu. Beraberlerinde de onlarca yavru köpeğin ölüme terkedildiği anlaşıldı,
 
“*Florya’da bir köpeğin istismar edildiği görüntüler basına yansıdı,
 
*İstinaf mahkemesi Eros'un başvurusunu reddetti. Katilini cezasız bıraktı,
 
*Urfa’ya bağlı Eyyübiye Belediyesine ait halka açık bir alanda, çocukların gözleri önünde bir köpeğe boğazına çökülerek işkence edildi. Olay gününün akşamı Urfa Akabe TOKİ Batıkent Mahalle muhtarı Halil Kaya, hiçbir resmî belge sunmadan köpeğin öldüğünü ifade etti. Aynı gün bölgedeki tüm köpekler hukuksuzca toplatıldı,
 
*Urfa’da kuduz şüphesi nedeni ile 2 mahalle karantinaya alındı denilmesine rağmen hayvan kesimleri devam etti, giriş çıkış engellenmedi. Kuduz bahane edilerek Urfa’da bir soykırım yaşandı.
 
*Yaşam hakkını savunmak için Urfa’ya giden arkadaşlarımız gözaltına alındı.  Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü, barınaktan tutanak karşılığı çıkardığı köpekleri Ankara’ya getirdiği için tutuklandı. Hayvan katilleri serbestken hayvanların yaşam hakkını savunanlar cezalandırıldı. Urfa Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yayımlayarak, ‘Siverek Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde kuduz karantinası veya karantina bölgesinden gelen herhangi bir hayvan bulunmamaktadır’ dedi. Sağlığı tehdit etmekle şikayet edilen Buket Özgünlü sırf hayvan hakları savunucularını korkutmak, seslerini kısmak için hayvana şiddetten yargılanıyor,
 
*Arnavutköy’de bir ev yakıldı sayısını bilmediğimiz yaklaşık 20-30 civarında kedi köpek yakılarak öldürüldü. Evin istif evi olduğu anlaşıldı. Hayvanları eve hapseden ve yakanlar ceza almadı, 
 
*Diyarbakır Mardin arasında çıkan yangın nedeniyle insanı, hayvanı, bitkisiyle yüzlerce canlı hayatını kaybetti. Eksper beklendiği için veterinere verilmeyip bekletilen yaralı hayvanlar oldu. Bakım almaları gereken bu hayvanlar öldürülmek üzere mezbahalara gönderildi.”
 
Ardından hayvan hakkı savunucuları oturma eylemi yaparken Alınteri Ankara Temsilcisi Zarife Çamalan, Amed’in Çınar (Xana Axpar) ve Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçeleri arasında çıkan ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği yangını da anımsatarak Ataol Behramoğlu’nun “Bu yangın yerinde” şiirini okudu.