'Kadınların 75 milyon bütçesi Diyanet’in Kur’an kursuna aktarıldı'

  • 17:36 27 Haziran 2024
  • Siyaset
 
ANKARA - DEM Parti Milletvekili Gülderen Varlı, kadınları şiddete karşı korumak için kullanılması gereken bütçenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Diyanet’in kuran kurslarına aktarılmasına dair çıkan haberleri Meclis gündemine taşıdı.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Milletvekili Gülderen Varlı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Verilen soru önergesinde kadınlar katledilirken ayrılan cüzi miktarda bütçenin dahi Diyanet’e aktarılıp 4-5 yaş Kur’an kurslarına hibe edildiği iddiaları soruldu.
 
'Kadınlar için harcanması gereken bütçe Diyane'te aktarılmıştır'
 
Önergede, “Yazılı basında yer verilen habere göre; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kadın sığınağı sayısı 2018 yılında 110 iken 2024 yılı itibariyle bu sayının sadece iki artışla 112 olduğu belirtilmiştir. Bakanlığa bağlı kadın sığınağı artmadığı gibi 8 yıl kayyımla yönetilen illerde kadın koruma evleri ve kadınlara destek verilmesi için açılan kurumlarda kapatılmıştır.Yine aynı habere göre; kadınlar sokakta, evde yaşamını yitirirken ve erkek şiddetine maruz kalırken, kadınlar için harcanması gereken bütçe iddiaya göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na “4-6 yaş Kur’an kursu desteği” için aktarılmıştır. Bu kapsamda 2023 ila 2024 mayıs dönemi arasında 75 milyon 619 bin liralık bir meblağın aktarıldığı belirtilmiştir” ifadeleri yer aldı.
 
Bakanın yanıtlaması talebiyle şu sorular yöneltildi:
 
*Sadece 20-26 Haziran 2024 tarihleri arasında en az 10 kadının yaşamını yitirdiği Türkiye’de kadın politikaları yerine aile politikalarında ısrar etmenizin gerekçesi nedir?
 
*Mevcut Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte ‘Kadın Bakanlığı’nın kurulması önünde herhangi bir engel var mıdır, varsa bu engeller nelerdir? Kadınları koruyan ve kadın haklarını önceleyen ayrı bir bakanlığın varlığının gerekli olmadığını mı düşünüyorsunuz?  
 
*Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artarken kadın sığınaklarının son 6 yılda sadece 2 adet artmasının gerekçesi nedir?
 
*Her gün kadınların katlediliyor oluşu karşısında bu cinayetlerin temelinde cezasızlık politikalarının olduğu ve Bakanlığınızca bu bağlamda herhangi bir somut adım atılmadığı iddia edilmektedir.  Bu iddialar gerçeği yansıtmakta mıdır, Bakanlığınızca bu kapsamda neden somut adım atılmamaktadır? 
 
*Kadınlar sokak ortasında erkekler tarafından katledilip şiddete maruz kalırken merkezi bütçe kalemleri incelendiğinde neredeyse tüm bakanlıklardan daha fazla bütçe ayrılan Diyanet İşleri Başkanlığı’na 75 milyon 619 bin lira yardım yapılması yerine bu miktar kadınlar için neden harcanmamaktadır?
 
*Kırsal kesimde yaşayıp erkek şiddetine maruz kalan, gelir getiren herhangi bir işte çalışmayan, ekonomik özgürlüğü olmayan ve sesini duyuramayan kadınlara ulaşmak için Bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar nelerdir? 
 
*Kırsal kesimde yaşayıp sesini duyuramayan kadınlara ulaşmak için açılan kurumların kayyımlar tarafından kapatılmasına sessiz kaldığınız, şiddetle baş başa bıraktığınız iddialarına yönelik olarak Bakanlığınızca bir açıklama yapacak mısınız?