ÖHD’den barolara İmralı başvurusu

  • 16:15 27 Haziran 2024
  • Hukuk
 
HABER MERKEZİ - ÖHD, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara dönük Adalet Bakanlığı’na yapılan başvurunun takibi ve gerekli girişimlerde bulunması için bulunduğu kentlerin barolarına başvuru yaptı.  
 
Türkiye ve Kurdistan’da bulunan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) şubeleri, İmralı Ada Hapishanesi'nde bulunan ve 40 aydır haber alınmayan PKK Lideri Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara yönelik tecridin son bulması ve avukat görüşünün sağlanması talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. 
 
Adalet Bakanlığı’na yapılan başvurunun takibi ve gerekli girişimlerde bulunması için ÖHD, bulunduğu kentlerin barolarına başvuru yaptı.   
 
AYM başvuruları, CPT raporu….
 
Başvuru dilekçelerinde, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklardan uzun yıllardır haber alınamadığı, 14 Mart 2021 tarihinde ise farklı dijital medya hesaplarında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamına dair ciddi iddialarının olduğunu belirtildi. Bu iddialar kapsamında PKK Lideri’nin 25 Mart 2021 yılında kardeşi  Osman Öcalan ile telefon görüşme yapıldığını ama telefonun kesintiye uğradığı anımsatıldı. PKK Lideri’ne dönük disiplin cezalarının da verildiği belirtilen dilekçede, UYAP kayıtlarının avukatlar tarafından talep edilmesine rağmen verilmemesine de vurgu yapıldı.  
 
2015 yılından bu yana Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) onlarca başvurularda bulunulduğu ama başvuruların zamana yayılarak etkisizleştirildiği kaydedilen dilekçede,  Türkiye’de 29 farklı baroya kayıtlı 775 avukatın  10-17 Haziran tarihleri arasında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na İmralı’ya ziyaretlerine ilişkin başvurular yapıldığı hatırlatıldı. Dilekçede, CPT’nin 2019 yılına dair raporu da yer aldı.  
 
Gereken girişimlerin yapılması talebi 
 
Dilekçenin son kısmında, “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak baroların yasal görevleri arasındadır. Aynı şekilde avukatlık yasası gereğince avukatlık onurunun ve meslek düzeninin korunmasını, meslekin adalet amaçlarına uygun olarak bağlılık ve onurla yapılmasını sağlamak da bu görevler arasındadır. Bu nedenlerle; bin 330 avukat olarak Adalet Bakanlığı’na yapılan ve ekte sunulan  22 Ocak 2024 tarihli başvurunun gereğinin yerine getirilmesi ve avukatlık mesleğinin ifa edilebilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı nezdinde başvuru ve girişimlerde bulunması, İmralı Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumun ziyaret edilerek yerinde incelemelerde bulunması, 38 aydır kendilerinden haber alınamayan mahpuslar ile derhal ve herhangi bir kısıtlama olmaksızın avukat ve aile ziyareti kapsamında fiziki temasın sağlanarak, endişe verici mahpusluk koşullarına son verilmesi için gereken girişimlerde bulunmasını talep ederiz…” ifadelerine yer verildi.