Gazeteci Zeynep Durgut ve 17 kadın beraat etti

  • 13:19 27 Haziran 2024
  • Hukuk
 
 
ŞIRNEX - MA muhabiri Zeynep Durgut’un da aralarında olduğu 18 kadının yargılandığı davada beraat kararı verildi.  
 
Şirnex’te 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin açıklama yapmak isteyen kadınlara müdahale eden polisler, aralarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Zeynep Durgut’un da olduğu 18 kadını darp ederek gözaltına aldı. Kadınlar hakkında "Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanunu da muhalefet" iddiasıyla açılan davanın 2’nci duruşması Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 
 
Duruşmaya kadınların avukatları katıldı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada iddia makamı mütalaasını sundu. Savcı, Zeynep'in gazetecilik faaliyetleri kapsamında orada olduğunu belirterek, beraatına karar verilmesi yönünde mütalaa verirken, diğer kadınlar için ceza talep etti. 
 
Ardından savunma yapan avukat Samet Ataman, gazetecilik faaliyetinin suç olmadığını ifade ederek, “Müvekkilimiz Zeynep Durgut hakkında her ne kadar kamu davası açılmış ise de, müvekkilimiz gazetecilik ve kamuoyunun haber alma özgürlüğü için söz konusu basın açıklamasının yapılacağı alanda  bulunmuştur. Atılı suç yönünden müvekkilim suçu işlediğine dair herhangi bir delil söz konusu değildir” dedi. 
 
Savunmaların ardından mahkeme heyeti, tüm kadınlar hakkında beraat kararı verdi.