Yerli çocuklara cinsel şiddet

  • 11:20 18 Haziran 2024
  • Dünya
 
 
HABER MERKEZİ- Amazon ormanlarındaki bir devlet yatılı okulunda yüzlerce yerli çocuğa karşı cinsel şiddet uygulandığı ortaya çıktı.
 
Peru’nun kuzey eyaleti Condorcanqui’de devlet okullarında eğitimlerine devam eden yerli Awajun kız ve erkek çocukları, bazıları 2010 yılına kadar uzanan toplam 524 cinsel saldırı ve tecavüz vakası bildirmişti. 
 
Yatılı okullarda işlendiği belirtilen suçlar, Awajun kadın derneği temsilcisi Rosemary Pioc tarafından geçtiğimiz ay ortaya çıkarıldı. 
 
Konuya ilişkin Peru hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada "Gerçekleri araştırmalıyız. Mağdurların yanında olacağız" dedi. Sözcü, açıklamasında  "Cinsel şiddetin her türlüsünü reddediyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Açılacak soruşturmanın duyurusu, iki bakanın işlenen suçları "kültürel uygulamalara" benzeten açıklamalarının ardından sert tartışmaların yaşandığı bir ortamda geldi.
 
‘Kültürel uygulama demek meşrulaştırmaktır’
 
Awajun kadın derneği temsilcisi Rosemary Pioc, RPP radyosunda "Bunların kültürel uygulamalar olduğunu söylemek bu eylemleri meşrulaştırmaktır. Tecavüz bizim toplumumuzda bir uygulama değildir" diyerek söz konusu bakanları kınadı. 
 
‘Okullardan uzaklaştırılsınlar’ çağrısı
 
Peru'nun insan hakları ombudsmanı, bu suçları işlediğinden şüphelenilen kişilerin öğretmenlik yaptıkları okullardan "derhal uzaklaştırılmaları" çağrısında bulundu.