Kayyım nöbetinden yükselen ses: Kürt halkı diz çökmeyecek

  • 21:28 22 Haziran 2024
  • Güncel
İSTANBUL - Kayyıma karşı devam eden nöbet eylemlerinde yapılan konuşmalarda, Kürt halkının bugüne kadar baskılara karşı diz çökmediği ifade edildi, kayyımlara karşı da diz çökmeyeceği vurgulandı. 
 
Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı eylemler devam ediyor. 3 Temmuz'da heyet gönderilecek olan Colemêrg için İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Beyoğlu’ndaki Şişhane Meydanı’nda başlatılan nöbet eylemi, 15'inci gününde devam etti. Katılanların “Kayyım defol” yazılı tişörtlerini giydiği nöbet eyleminde, "Taksim Hakkari bizim, kayyım defol” yazılı pankart açılarak, “Kayyım gidecek biz kalacağız”, “Bijî berxwedana Colêmerg’ê”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.
 
Nöbet eylemi, Kurdistan kentlerinde yaşanan yangınlarda yaşamını yitirenlerin anılmasının ardından başladı. Ardından nöbet eylemine katılan siyasi parti temsilcileri ve STÖ temsilcileri söz alarak mücadelelerini büyütecekleri mesajını verdi.
 
‘Hakkımız olanı istiyoruz’
 
Nöbette konuşan DEM Parti Zeytinburnu İlçe Eşbaşkanı Filiz Öz, “15 gündür Şişhane Meydanı’nda hakkımız olanı istiyoruz. Bugün ve bundan önce direnen dostlara bin selam olsun. Bu devletin tarihi bugüne kadar demokrasi için mücadele eden Kürt halkı ve Türkiye halklarına ne zaman diz çöktürmüş ki bugün diz çöktürecek. AKP ve MHP faşizminin kayyımlarla hiçbir şeyi çözemeyeceğini, hakları inkâr ederek kazanamayacağını bir kez daha tekrarlıyoruz” dedi.
 
Mücadele çağrısı
 
DEM Parti Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Serap Borucu ise, kayyım politikalarına karşı ortak mücadele çağrısında bulundu. Konuşmanın ardından nöbet, sloganlar ve 29 Haziran’da Kartal Meydanı’nda gerçekleştirilecek “Kayyıma Geçit Yok” mitingine yapılan çağrı ile son buldu.
 
Adana
 
Adana'da irade gaspına karşı nöbet eylemi bugün de sürdürüldü. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Adana İl Örgütü, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle birlikte Seyhan ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi Çarşamba Caddesi üzerinde bulunan bir çocuk parkında bir araya gelip, irade gaspının son bulması çağrısında bulundu. Kentte, eylem ve etkinlik yasağı olmamasına rağmen polis nöbet eylemini engellemeye çalıştı. Etkinliğin "yasak olduğunu" iddia eden polis, kitlenin dağılmasını istedi. Polisin engelleme girişimine rağmen kitle park içinde oturma eylemi gerçekleştirdi.
 
'Gaspa izin vermeyeceğiz'
 
Polisin çembere aldığı kitle, "Belediye bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" dövizleri taşıyıp, sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Hırsız kayyım Hakkari'den defol", "Kayyım halka hesap verecek", "Her yer Hakkari her yer direniş" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıp, direniş ezgileri seslendirdi. DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, yangın felaketinde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyip, DEDAŞ'a dair iddiaların araştırılmasını istedi. Seyfettin, iktidara bir an önce irade gaspından vazgeçme çağrısında bulundu. Seyfettin, iradeleri için sokakta olup mücadele edeceklerini vurgulayarak bundan sonra her Cumartesi saat 18.00'de Beşocak Meydanı'nda olacaklarını belirtti.
 
Oturma eylemi alkış ve sloganlarla son buldu.