Ekonomik kriz nedeniyle tedavi olamıyor

  • 09:02 9 Haziran 2024
  • Yaşam
 
Gülistan Gülmüş
 
DÊRSIM – Ekonomik kriz nedeniyle halk ihtiyaçlarını karşılayamazken, sağlık sorunları da tedaviye ve ilaca erişimin zorlaşması nedeniyle büyüyor. Dilber Ozan da yıllardır beyin tümörü ile mücadele ederken, derinleşen yoksullukta tedavisini sürdürmekte zorlanıyor.
 
Kurdistan ve Türkiye kentlerinde yüksek enflasyonla, hazinedeki bütçenin büyük bir kısmının savaşa  ayrılmasından dolayı ekonomik kriz etkisini günden güne arttırıyor. Ekonomik kriz yurttaşın temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı bir boyuta gelirken, bunların başında da sağlık ve tedavi hakkına erişimin zorlaşması geliyor. Pahalı ilaçlar, yüksek ücretli tedaviler sağlıklı bir yaşamı erişilemez hale getiriyor. Ekonomik kriz ve işsizlikten kaynaklı tedavileri aksayan ailelerden biri de Dersim’de. 5 kişilik ailenin üyesi Dilber Ozan 2012 yılından bu yana glioblastomayla (beyin tümörü), çocukların ikisi epilepsi, bir çocuğu psikolojik rahatsızlıkla ve Dilber’in eşi Haydar Ozan da diyabet hastalığıyla mücadele ediyor. Dilber ve kızı Rojda yaşadıkları sağlık sorunlarına dair konuştu.
 
’12 sene tedavi gördüm, hala görüyorum’
 
Sağlık sorunlarının uzun yıllar önce başladığını ve hala hasta olduğunu belirten Dilber, sürekli ilaç kullanmak zorunda olduğunu dile getirdi. Hastalığı nedeniyle 4-5 gün yatakta kaldığını kaydeden Dilber, “Bazen iş yaparken zorlanıyorum. Dışarıya çıktığım zamanlarda kendime gelebiliyorum.  2012’den bu yana tümör  var. 12 sene tedavi gördüm ve hala da tedavi görüyorum” dedi. Tedavi için Xarpêt’e (Elazığ) gittiğini ekleyen Dilber, “Ancak yol parası bulamıyorum. Çalışamıyorum, sadece emekli maaşım var, onunla da geçinemiyorum. 3 tane çocuğum var. Biri okuyor, diğer ikisi de rahatsız. Onların ilaçları da var. Onları da almak durumunda kalıyorum. Geçim çok zor, kirayı da ödüyorum. Çocuklarımın ikisi de epilepsi hastası. Biri psikolojik olarak da rahatsız. Bizlere iş fırsatı tanınsın. İŞKUR’a gidiyorum form doldurtuyorlar ancak daha sonrasında bize iş vermiyorlar” ifadelerini kullandı.
 
Dilber, durumu için duyarlılık çağrısı yaptı.
 
Ekonomik kriz hastalıkları da büyütüyor
 
Dilber’in kızı Rojda Ozan (24) ise psikolojik olarak hasta olduğuna değinirken, ailesindeki rahatsızlıklarda ekonomik krizin de etkisi olduğuna dikkat çekti. Rojda, kendisine iş verilmediğine dair şu ifadelere yer verdi: “Babam emekli olduktan sonra Dêrsim’e taşındık. Şu anda işsizim. İstanbul’dayken geçerli bir işim vardı. Asgari ücretle geçiniyordum. Buraya geldikten sonra çok sıkıştım. Emekli maaşı da bize yetmiyor. Buradan iş talebinde bulunuyorum. Annem rahatsız, sürekli baş ağrısı oluyor. Elazığ’a gidip geliyor.”