Nergis Muhammedi’ye ceza verildi

  • 16:18 18 Haziran 2024
  • Dünya
 
 
HABER MERKEZİ- Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi’ye bir yıl hapis cezası verildi.
 
İran’da tutsak olan 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi kadın hakları aktivisti Nergis Muhammedi "devlete karşı propaganda" yaptığı iddiasıyla bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nergis’in avukatı Mustafa Nili, X üzerinde yaptığı açıklamada "Tahran Devrim Mahkemesi 29. Dairesi tarafından verilen karara göre, Nergis Muhammedi devlete karşı propaganda yapmaktan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı" dedi.  
 
Kasım 2021'den bu yana cezaevinde bulunan 52 yaşındaki Nergis, kadınların örtünme zorunluluğuna ve idam cezasına karşı çıktığı için son 25 yılda defalarca hüküm giymiş ve hapsedilmişti.
 
Nergis, duruşmaların kamuya açık olması yönünde talepte bulunmuş ancak reddedilmişti. Bu nedenle Nergis, 8 Haziran'da başlayan duruşmalara katılmamıştı. 
 
Nergisi’in avukatı,  müvekkilinin "Dina Galibaf’a ilişkin ve Mart ayında İran'da yapılan parlamento seçimlerini boykot etme konusundaki yorumları" nedeniyle yargılandığını açıkladı. Gazeteci Dina Galibaf, polisin cinsel saldırılarına maruz kalmış ve nisan ayında tutuklanmıştı. Gazeteci daha sonra serbest bırakılmıştı. 
 
Kadınlara yönelik savaşı kınamıştı
 
Mart ayında Nergis, cezaevinden bir sesli mesaj yayınlayarak İran İslam Cumhuriyeti'nde "kadınlara karşı yürütülen geniş çaplı savaşı" kınamıştı. 
 
İran'da kadınlar, 1979 İslam Devrimi'nden bu yana kamuya açık yerlerde saçlarını gizleme zorunluluğu da dahil olmak üzere katı bir kıyafet yönetmeliğine tabi tutuluyor.