Semra Güzel davasında dinlenen tanık: Bildiklerim kulaktan duyma

  • 17:12 1 Temmuz 2024
  • Hukuk
 
ANKARA - HDP eski Amed Milletvekili Semra Güzel’in yargılandığı davada tahliye çıkmadı. Davada dinlenen Gizli tanık Ezel, Semra hakkında verdiği beyanları üçüncü şahıslar tarafından duyduğunu belirtti. 
 
Hakkında 2017 yılında başlatılan bir soruşturma dosyasındaki bazı fotoğrafların basına servis edilerek hedef gösterilmesinden sonra dokunulmazlığı kaldırılıp, 3 Eylül 2022’de tutuklanan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Amed Milletvekili Semra Güzel’in yargılandığı davanın 9’uncu duruşması Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Duruşmaya, Semra mazeret bildirerek katılmazken, Semra’nın avukatları ve DEM Parti milletvekilleri duruşmada hazır bulundu. 
 
Duruşmaya dosyaya gelen evrakların okunmasıyla başladı.
 
Ardından gizli tanık Ezel dinlenildi. Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlanan Ezel, Semra’ya dönük 2017 yılında ifade verdiğini belirtti. İfadesini hatırlamayan Ezel, ifadesinin arkasında olduğunu kaydetti. Semra’nın Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti olduğunu ve birkaç toplantıdan tanıdığını söyledi. 
 
Verdiği bilgiler kulaktan duyma 
 
Gizli tanık Ezel ayrıca Semra’nın “kırsalda eğitim aldığını” iddia etti. Bu söylemi üzerine mahkeme heyetinin, “Gözünle gördün mü?” sorusuna Ezel, “Bazen 40 gün yoklardı oradan biliyorum” sözlerini öne sürdü.
 
Mahkeme heyetinin “Semra Güzel ve TJA hakkında başka bilgilerin var mı” sorusuna Ezel, “Bilmiyorum, hatırlamıyorum, eski ifademde var” şeklinde cevap vererek soruları yanıtsız bıraktı. Semra’ya dair doğrudan bilgisinin olmadığını, bildiği bilgilerin de üçüncü şahıslar üzerinden duyduğunu itiraf etti. 
 
‘Gizli tanıkların nasıl ayarlandığı deşifre olmuştur’
 
Gizli tanığın beyanlarının ardından söz alan Avukat Senem Doğanoğlu, “Nihayet beklenen tanık geldi ama bu cevaplarla neyi beklemişiz bu kadar sorusuna yanıt oldu. Ezel gelmişken ve böylesine soyut beyanda bulunurken 3 Temmuz 2018’de bir beyan verdiğine dair bir belge var. '7 yıl önce yazdırılanı hatırlamam' demesi tam da kendisine parmak bastırılan beyanlar için çok normal bir ifade. Bugün burada söyledikleriyle aslında gizli tanık beyanlarının, seçimlerden sonra bir dokunulmazlık dosyası için kullanılmak üzere ortaya konulduğunu açıkça göstermiş oldu. Gizli tanık Ezel açıkça, ‘Ben örgüt içerisinde yer almadım’ diyor. Bu gizli tanık Ezel’in diğer mahkemelerdeki beyanlarına bakarsanız ortaya çıktı ki bahsettiği toplantılara girme kudretinin olmadığı dahi açık. Gizli tanıkların polisler tarafından nasıl ayarlandığı, nasıl bu ifadelere imza attırıldığını, 22 Haziran’da duruşmamızdan sonra olan Ayhan Bora Kaplan davasında görmüş olduk” dedi.  
 
Mütalaa açıklandı 
 
Beyanların ardından, mütalaasını açıklayan iddia makamı Semra hakkında, “örgüte üye olma” ve “resmi evrakta sahtecilik” iddiasıyla cezalandırılmasını talep ederek, tutukluluk halinin devamını talep etti. 
 
Mütalaaya tepki 
 
Mütalaaya karşı savunma yapan Avukat Senem Doğanoğlu, mütalaanın hiçbir delile dayandırılmadığını söyledi. Senem, “Dosyaya gelmeyen deliler üzerinden bir beyan sunamayız. Delillerin gelmesini talep ediyoruz. Bugün gizli tanık Ezel sorumuz üzerine milletvekili adaylarının Diyarbakır’da belirlendiğini söyledi. Semra Güzel’in HTS kayıtları geldi. Semra’nın aday belirleme sürecinde telefonunun sinyal verdiği yerler İstanbul ve Ankara. Milletvekili mülakatına Ankara’da bulunan HDP genel merkezinde girdiği açıktır. Hem bu gizli tanıkların beyanları hem de gizli tanığın beyanlarına uydurulamayan HTS kayıtları üzerine HDP genel merkezine konuya ilişkin yazı yazmanızı istiyor ve komisyonda yer alan kişilerin dinlenilmesini talep ediyoruz.  Gizli tanık beyanları üzerine tutukluluk hali devam edemez çünkü bugün burada da gördünüz hiçbir şey söyleyemedi” sözlerini kullandı. 
 
Senem’in beyanlarının ardından iddia makamı, avukatlara parmak sallayarak, “Siz Kandil'deki fotoğrafların hesabını vereceksiniz, bunun savunmasını yapacaksınız. Başka bir şey anlatmayın” sözlerini kullandı. Avukatlar, iddia makamının tavrına tepki gösterdi.  
 
Avukatlar, delilerin toplanması ve mütalaaya ilişkin süre talep etti. 
 
Son olarak söz alan Avukat Eylem Arzu Kayaoğlu, dinlenilmeyen bir tanığın ifadelerinin savcılık mütalaasında yer aldığını söyledi. Müvekkillerinin fotoğrafları inkar etmediğini hatırlatan Arzu, “Kendisi tarihlerini bizzat sosyal medya hesabında paylaşmıştır. Çözüm sürecinde herkes yakınlarını gördü ve iletişim kurdu. Müvekkilinin sözlüsünü görmesi dışında herhangi birini gördüğüne ilişkin tek bir iddia ve belge yok, talimat aldığına, eylem yaptığına dair bir iddia da yok. Demokratik Toplum Kongresi ile ilgili Yargıtay’ın verdiği birçok karar var. Kararda; ‘burada yer almak, sözcülük yapmak tek başına suç unsuru olmaz’ dedi. Yargıtay kararlarına rağmen DTK’nin burada suç unsuru olarak yer almasını hukukçular olarak kabul edemeyiz. Soyut iddialar dışında müvekkilimiz ile ilgili tek bir delil dosyada yoktur. Yine söylediler fotoğraflar hakkında çeşitli mahkemelerde beraat kararı verilmiştir” ifadelerini kullandı. 
 
Duruşma ertelendi 
 
Beyanların ardından ara kararını veren mahkeme heyeti, Semra’nın tutukluluk halinin devamına, firari Hasan Doymaz isimli tanığın sonraki celse dinlenmesi için hazır edilmesine karar verdi.  Heyet ayrıca, avukatların gizli tanık Ezel’in beyanlarına karşı HDP Genel Merkezi’ne yazı yazılmasına ve komisyonlarda yer alanların tanık olarak dinlenmesi talebini reddetti. 
 
Duruşma, 11 Eylül saat 14.00’e erteledi.