Kadınlardan polisin cinsiyetçi sözlerine tepki

  • 18:27 2 Temmuz 2024
  • Güncel
ŞIRNEX -  TJA, Cizîr Belediye Eşbaşkanı Güler Yerbasan’a yönelik bir polis amirinin cinsiyetçi sözlerine “Kürt kadınının geri adım atacağını düşünenler gaflet içerisine girerler. Biz kadınız, buradayız ve toplumuza öncü olmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi. 
 
Tevgera Jinên Azad (TJA), 30 Haziran'da Colamêrg Belediyesine kayım atanmasına karşı Şirnex'in Hezex (İdil) ilçesinde yapılan yürüyüş sırasında bir polis amirinin Cizîr Belediye Eşbaşkanı Güler Yerbasan'a yönelik cinsiyetçi sözlerine karşı açıklama yaptı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Cizîr ilçe binası önünde yapılan açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şirnex İl Örgütü, Barış Anneleri, DEM Parti il ve ilçe örgütleri ile DEM Parti Şirnex milletvekilleri de katıldı. Açıklamada “Biz halkız, kadın ve yaşamız siz kimsiniz” pankartı açan kitle sık sık, “Jin jiyan azadî" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attı. 
 
Açıklama öncesinde Colamêrg Belediyesine kayım atanmasına karşı Cizîr’den Colamêrg’e giden heyet uğurlandı. Ardından açıklamayı yapan Cizîr Belediyesi Meclis üyesi Sema Eren, Belediye Eşbaşkanı Güler Yerbasan'ın halkın yüzde 73 oyu ile seçildiğini hatırlatarak, eşbaşkana dönük sözlerin Kürt halkının iradesine dönük olduğunu belirtti. Yaşanan durumun iktidarın özelde Kürt kadınına ve kadına, genelde Kürt halkının iradesine bir saldırı olduğunu kaydeden Sema, "Tehditlerle Kürt halkını, Kürt kadınının geri adım atacağını düşünenler gaflet içerisine girerler. Tehditler mücadelemizi direnişi büyütüp geliştirecektir" dedi. 
 
‘Biz varız, toplum içerisinde olacağız’
 
Ardından konuşan Şirnex milletvekilli Nevroz Uysal, cinsiyetçi ifadeler kullanan polis amirinin daha önce de yapmak istedikleri açıklamaya saldırdığını belirterek, “Her açıklamamızda görev alan bu şahıs, 31 Mart yerel seçim akşamında Şirnex parti eşbaşkanımız Abdullah Güngen’i darp etti, işkence uyguladı. Her açıklamamız hukuksuz ve keyfi gerekçeler ile yine bu şahıs tarafından engelleniyor. Baskılar ve engellemeler ile varlığımızı inkar etmek istiyorlar. Açıklamamızı engelleyenler bir hafta da 20 kadın katledildiğinde neredeydiler? Şehrimizde çocuklar ve gençler uyuşturucu bataklığına sürüklenirken bu şahıslar neredeler? Kadını köle olarak gören bu zihniyet kadının toplum içerisinde yükselmesine tahammül edemiyor. Kadının hep köle olarak kalmasını istiyorlar. Belediye Eşbaşkanı Güler Yerbasan şahsında kadının varlığı ve iradesi hedef alınmıştır. Biz varız, toplum içerisinde olacağız. Bizim siyasetimiz içerisinde kadınlar öncüdür. Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez" diye belirtti. 
 
"Bunu söyleyen şahıs, devletin kirli erkek zihniyetini gösteriyor" diyen Newroz, "Buradan ona söylüyoruz; Yerini bil, haddini bil. Ne bize bunu söyleyebilirsin ne de bu halkın iradesini yok sayabilirsin. Biz halkız, biz kadınız, buradayız ve toplumuza öncü olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 
 
Açıklama alkış ve sloganlar ile son buldu.