‘Güvenlik için hayvanları değil kadınları katledenleri toplasınlar'

  • 17:48 30 Haziran 2024
  • Güncel
ANKARA - Ankara’da sokak hayvanlarını katletme tasarısına karşı yapılan mitingde sokak hayvanlarının başlatılan nefret kampanyasıyla canavar ilan edildiği kaydedilerek, “Sokakların güvenliği için hayvanları değil, çocuklara tecavüz edenleri, kadınları katledenleri toplasınlar" denildi.
 
Hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarının katledilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tasarısına karşı "Hayvan Hakları Büyük Buluşması" şiarıyla Ankara Ulus Meydanı'nda miting gerçekleştirdi. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Ulus Metrosu’nda oluşturdukları kortejle miting alanına yürüdü. Yürüyüşe, hayvan hakkı savunucuları, hayvan hakları örgütleri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Barosu ve ekoloji örgütleri de katıldı. 
 
"Hayvan, yaşam, özgürlük" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı mitingde, üzerinde sokak hayvanlarının fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı. 
 
‘Köpekler nefret kampanyasıyla hedef gösterildi’
 
Mitingde ilk olarak konuşan Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi üyesi Tuğba Gürsoy, sürecin takipçisi olduklarını belirtti. Tuğba, "Şimdiye kadar yaşamını sokakta sürdüren ve kimseye zararı dokunmayan köpekler, 3 yıl önce başlatılan bir nefret kampanyası ile birlikte topyekun hedef gösterilerek adeta canavar ilan edilmektedir. Yıllardır, başta kısırlaştırma olmak üzere yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen yerel yönetimler, farklı noktalardan toplanan birçok köpeği yerleşimin çok kısıtlı olduğu yerleşim bölgelerine toplayarak, onları açlığa, susuzluğa ve kendi halinde ölmeye terk etmektedir. Bu koşullar altında hayatta kalan hayvanların bazılarında stres sonucu agresifleşme açığa çıkabilmektedir. 
 
Sokak hayvanlarının kuduz hastalığı taşıdığı yönünde, toplum hassasiyeti gözetilmeden yapılan yalan yanlış haberler ve açıklamalar halk arasında panik ve korkuya neden olmakta, açıklanan veriler Sağlık Bakanlığı tarafından çarpıtılarak yayınlanmaktadır. Resmi verilere göre, son 5 yılda kuduz aşısı oranlarında ciddi azalma görülmektedir. Münferit vakaların sorumlusu da aşılama görevini yerine getirmeyen kamu kurumlarıdır. Geçen yıl Urfa'da meydana gelen ve iki kişinin yaşamını yitirdiği kuduz vakasından biri Suriye'de yaşandı, diğeri ise sahipli bir hayvan tarafından meydana gelmiştir. Ancak basında yer alan yalan haberlerle kuduzun sokak hayvanlarından kaynaklandığı aktarılmıştır" dedi.
 
Tuğba, tüm hak ihlallerinin karşısında oldukları gibi hayvan hakları için adalet arayışlarının süreceğini söyledi.
 
'Kadınları katledenleri toplasınlar'
 
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi'nden Eray Özgüner ise, köpeklerin hayvan düşmanları tarafından bilinçli olarak hedef gösterildiğini vurgulayarak, "Türkiye'de halk hayvanları sokaklar da istemiyor algısı yaratılarak hayvanlar hedef gösterildi. Sokakların güvenliği için hayvanları değil, çocuklara tecavüz edenleri, kadınları katledenleri toplasınlar" diyerek tepki gösterdi.