‘Her türlü felaketin üstesinden gelecek gücümüz var’

  • 14:38 24 Haziran 2024
  • Güncel
 
AGIRÎ – DEM Parti Bazîd İlçe Örgütü, Şemrex ve Xana Axpar arasındaki bölgede çıkan yangına ilişkin yaptığı açıklamada, “Halkımızla birlikte her türlü felaketin üstesinden gelecek gücümüz var” diyerek dayanışma çağrısı yaptı. 
 
Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçesine bağlı Kelekê (Yücebağ) ile Amed’in Xana Axpar (Çınar) ilçesine bağlı Tobînî (Köksalan) ve Herberê (Yazçiçeği) mahallelerinde 20 Haziran’da çıkan yangında 15 kişi yaşamını yitirdi. Zamanında müdahale edilmemesi sonucu yangın kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangın, resmi kaynaklarda  “anız yangını” olarak açıklanırken, görgü tanıklarınca yangının elektrik kablolarından kaynaklandığı belirtildi. Yangına ilişkin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bazîd (Doğubayazıt) ilçe yönetiminde yer alan Suat Yiğit, yaptığı açıklama ile dayanışma çağrısında bulundu.
 
‘Yangının sebebi elektrik kabloları’
 
Yangın dolayısıyla yaşamını yitiren yurttaşlara dikkat çekilen açıklamada, “Bölge valilikleri yangına sebebiyet veren durumların anız ve örtü yangını olduğunu iddia etseler de bölgede yaşayan halk bu yangına sebebiyet veren facianın yıllardır onarımı yapılmayan elektrik tellerinin yere düşmesi sonucu gerçekleştiğini iddia etmişlerdir. Diyarbakır Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında hazırlanan ön raporda da, yangının elektrik kaynaklı olduğu tespiti yer almış, yangın felaketinin elektrik kaynaklı olduğu tespit edilmiştir”  ifadeleri yer aldı. 
 
‘Tek önlem ormanlık alanlara girişin yasaklanması’
 
AKP’nin, daha önce felakete dönüşen deprem, sel ve yangın gibi olaylardan ders çıkarmadığına işaret edilen açıklamada, “Siyasi iktidarın yaz aylarında artan yangın vakalarına karşı tek önlemi ormanlık alanlara girişin yasaklanmasıdır. Aldığı tek tedbir de piknikçileri uyarmaktır. Yapılan göstermelik tatbikatlar gerçek olaylar karşısında amatör film çekimi gibi kalmakta ve her yangın, sel, deprem felakete dönüşmektedir. Bu facia bir kez daha gösterdi ki AKP felaket fırsatçısı bir iktidardır ve yaşanan hiçbir felakette ve faciada bu iktidar halkın yanında değildir. Depremde yoklar, yangında yoklar, sel felaketinde yoklar. Ancak bizim halkımızla birlikte her türlü felaketin üstesinden gelecek gücümüz var” diye belirtildi. 
 
Dayanışma çağrısı!
 
Açıklamada son olarak şöyle denildi: “Dayanışma ile yaralarımızı saracağımıza, acılarımızı paylaşacağımıza inanıyoruz. Bu minvalde özellikle halkımızca tarafımıza ulaşan gıda ve temizlik ürünleri yardımlarını ilçe örgütü binamızda bir araya getirip yangından etkilenen bölgelere sevkini sağlayacağız. Buradan başta yurtsever Kürt halkı olmak üzere, tüm duyarlı kesimlere ve kurumlara hızlı bir şekilde devreye girmeleri için çağrı yapıyoruz.”