Ailelerden İmralı başvurusu

  • 11:17 28 Haziran 2024
  • Güncel
 
 
İSTANBUL - PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutsaklar Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aileleri, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğü'ne görüşme başvurusu yaptı 
 
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde ağır tecrit koşulları altında tutulan ve 40 aydır haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile vasisi Mazlum Dinç, Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğü'ne başvuru yaptı. Aynı cezaevinde tutulan tutsaklar, Ömer Hayri Konar'ın kardeşi Ali Konar, Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım ile Veysi Aktaş’ın kardeşi Melihe Çetin de görüşme talebiyle savcılık ve cezaevi müdürlüğüne görüşme başvurusunda bulundu.
 
Disiplin cezası 
 
Abdullah Öcalan ve İmralı'da tutulan diğer 3 ismin aileleriyle görüşme hakları "disiplin cezaları" öne sürülerek engelleniyor. 2021-2024 tarihleri arasında Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara 3'er aylık olmak üzere en az 6 kez disiplin cezaları verilerek, aileleri ile görüşmeleri engellendi. Disiplin cezaların gerekçeleri ve dosya numaraları, avukatların kararlara karşı hukuki süreç başlatmak amacıyla yaptığı başvuru ve itirazlara rağmen bugüne kadar kendileriyle paylaşılmadı.
 
Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının Bursa İnfaz Hâkimliği'ne yaptığı başvurular sonucunda 18 Ağustos 2021 tarihinde 3 ay, 3 Şubat 2022 tarihinde 3 ay, 31 Mayıs 2022 tarihinde 3 ay, 9 Eylül 2022 tarihinde 3 aylık disiplin cezaları verildiği hâkimlik tarafından belirtildi. Avukatların 10 Temmuz 2023 tarihinde yaptığı başvuruya 19 Temmuz'da yanıt veren hâkimlik, hangi tarihte verildiği belirtilmeden 3 aylık disiplin cezası olduğunu bildirdi. Avukatların 10 Ekim 2023 tarihinde Bursa İnfaz Hâkimliği'ne aile görüşlerinin sağlanması talebiyle yaptığı başvuruya, 13 Ekim’de yanıt veren mahkeme, Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklar hakkında verilmiş yeni bir disiplin cezası olduğunu belirtti. Hakimlik, disiplin cezasına konu olan dosya numarasını paylaşmamasının gerekçesi olarak ise "basına yansımasını" gösterdi.
 
Görüş yasağı
 
Avukatların 2024 yılında ise Bursa İnfaz Hakimliği"ne aile görüşlerinin sağlanması talebiyle yaptığı son başvuruya yanıt veren mahkeme, 28 Mart’ta Abdullah Öcalan’a Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından verilen yeni bir "disiplin cezası" olduğunu belirtti. Kararın 12 Nisan'da kesinleştiği öğrenildi.
 
Avukatlar, 26 Nisan'da disiplin kararının, dosya ve delillerinin verilmesi yönünde başvuru yaptı. Ancak başvurular reddedildi. Avukatların "disiplin cezası" kararına karşı yaptıkları itirazlar ise, kararın kesinleşmiş olması gerekçe gösterilerek reddedildi.