Amed'deki cezaevlerinde 32 tutsak zehirlendi

  • 13:25 24 Haziran 2024
  • Hukuk
 
AMED - Amed Barosu, ÖHD ve İHD, Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan gıda zehirlenmesine dönük yaptığı açıklamada, “32 mahpusun kusma ve bulantı gibi şikâyetlerle hastaneye sevkleri gerçekleştirilmiş; tedavilerinin akabinde mahpuslar taburcu edilmişlerdir” dedi. 
 
Diyarbakır Kampüs Cezaevi’nde bulunan tutsakların, 23 Haziran 2024 tarihinde gıda zehirlenmesi yaşadığı öğrenildi. Bunun üzerine cezaevine ziyaret gerçekleştiren Amed Barosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi konuya dair yazılı açıklama yaptı. 
 
Yemek zehirlenmesi yaşandı
 
Açıklamada, tutsaklarla yapılan görüşmelerde, bayram sebebiyle yaklaşık 10 gün boyunca yemeklerde sorun olduğu, bu süre içerisinde ishal vakalarında artış olduğu kaydedildi. Açıklamada, “23 Haziran tarihinde verilen yemekten (şnitzel tavuk) koku geldiği, su kesintilerinin sıklıkla olduğu ve suyun geldiği vakitlerde kirli aktığı belirtilmiştir. Kampüs Hapishanesinde bulunan ve sağlık durumu kötü durumda bulunan 32 mahpusun kusma ve bulantı gibi şikâyetlerle hastaneye sevkleri gerçekleştirilmiş; tedavilerinin akabinde mahpuslar taburcu edilmişlerdir” denildi.
 
Gıda ve sağlığa erişim hakkı güvence altına alınmalı
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Tüketilen gıdalar için besin miktarının yeterliliği, çeşitliliği, kalitesi, hijyeni ve besin değerinin korunması önemle dikkat edilmesi gereken hususlardır. 14 Mayıs 2024 tarihinde aynı kampüs hapishanesinde, gıda zehirlenmesi sebebiyle birçok mahpus zehirlenmiştir. Aynı şekilde, 23 Haziranda yaşanan zehirlenme vakıası dikkate alındığında, iaşe ve besin değeri yetersizliği ile hijyen koşullarının bulunmadığı görülmektedir. Beslenme sorununun derhal çözüme kavuşturulmasını ve mahpusların en temel insani haklarından olan gıda ve sağlığa erişim haklarının güvence altına alınmasının devletin temel sorumluluğu olduğunu yeniden hatırlatıyor, benzer vakaların bir daha yaşanmaması için yetkilileri gerekli özen ve sorumluluk çerçevesinde göreve davet ediyoruz.”