23 Haziran 2020: Helince’de 3 kadın siyasetçi katledildi

  • 09:04 23 Haziran 2024
  • Tarihte Bugün
 
 
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile Kobanê’nin Hêlince köyüne 23 Haziran 2020 günü yapılan saldırıda Kürt kadın aktivistler hedef alındı. Saldırıda Kongreya Star Fırat Bölge Koordinasyonu üyeleri Zehra Berkel ve Hebûn Mela Xelil ile ev sahibi Emine Weysi yaşamını yitirdi. 
 
Kadınlar Kobanê’de bulunan Şehit Dicle Şehitliği’nde düzenlenen tören ile binlerin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı. Katliama dünya çapında tepki gösterilirken, Türkiye’nin katliamına dair herhangi bir yaptırım söz konusu olmadı. 
 
Tarihte bugün öne çıkan kimi önemli gelişmeler şöyle: 
 
1954: İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığı'na seçilen Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan, ilk kadın dekan oldu.
 
2012: Demokratik siyaset kurallarının yeniden hatırlanması, sisteme soluk aldıracak tutumlardan kaçınılması uyarısı yapan Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), tüm Kürt kadınlarına “Öcalan’a Özgürlük Soykırıma Son” kampanyası çerçevesinde demokratik direnişi yükseltme çağrısı yaptı.
 
2014: Amed’de Kadın Kültür Hareketi’nin 21-22 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği 3. Kadın Kültür Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı. Kadınlar bildirgede, demokratik ulusun inşasında ve DÖKH tarafından başlatılan “Kadınlar Önderliği ve Özgürlüğü İçin Eylemde” kampanyasına “Özgür Önderlikle Demokratik Kültür ve Özgür Sanata Doğru” şiarıyla aktif olarak katılma kararı aldı.
 
2015: Kongreya Jinên Azad (KJA), PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle tüm bölgede sürdürülen "Öcalan'a Özgürlük" kampanyasına ilişkin açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, "Türkiye'nin demokratikleşmesi Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlük koşullarının sağlanarak baş müzakereci olarak kabul edilmesiyle mümkün olacaktır" denildi.
 
2015: PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Fransa’nın Strasbourg kentinde devam eden nöbet eyleminin üçüncü yıldönümünde kadın basın çalışanları devraldı.
 
Kadın basın emekçileri bir hafta boyunca, Avrupa Konseyi (AK) önünde kurulan stantta bildiri ve broşür dağıtarak, yoldan geçenleri eylemleri hakkında bilgilendirdi.
 
2015: 21 yıl önce Başbakan Tansu Çiller'in "DEP'lilerin Meclis çatısı altında oturmaları halkımızı rahatsız ediyor" dediği ve dokunulmazlığı kaldırılarak 15 yıl ceza verilen DEP milletvekillerinden Leyla Zana 3’üncü kez Meclis'te.
 
2015: Tüm bölgede başlatılan "Öcalan'a Özgürlük" kampanyası çerçevesinde Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde yüzlerce yurttaş Dem-Genç Kadın Meclisi ve KJA öncülüğünde Abdullah Öcalan'a özgürlük için meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.
 
2016: Mûş'un (Muş) Gimgim (Varto) ilçesine bağlı Badan köyündeki evine 6 Nisan günü yapılan baskında gözaltına alınarak tutuklanan ve üç ayı aşkın cezaevinde bulunan 77 yaşındaki Sisê Bingöl, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Sisê, "Artık ağlamayalım, içerideyken gözümüz yolda, dışarıdayken de gözümüz yolda" dedi.
 
2016: DAİŞ’in zulmünden kaçarak kurtulmayı başaran Êzidî kadın Nadia Murad, Amerikan Senatosu'nda yaşadıklarını anlattı. "Artık özgürdüm ama bana karşı bu suçları işleyenlerin cezasız kalacağını düşününce özgürlüğün bir anlamı kalmıyor" diyen Nadia, yaşama yeniden tutunmaya çalıştığını kaydetti.
 
2018: Halkların kendi kaderini tayin hakkı olduğunu belirten FEMEN, Kürt halkına desteğini "FEMEN Erdoğan rejimine karşı Kürt halkının yanında!" paylaşımıyla gösterdi.