16 Haziran 2011: Dünya Ev İşçileri Günü

  • 09:05 16 Haziran 2024
  • Tarihte Bugün
 
16 Haziran 2011’de, 100. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda “Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi” Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) C189 kabul edilmesiyle ev işçilerinin asgari hakları tanındı. Konferans’ta 16 Haziran tüm dünyada Ev İşçileri Günü ilan edildi. 
 
Bu karar sonrasında Uluslararası Ev İşçileri Ağı, tüm hükümetleri ILO C189’u imzalamaya davet etti. İlk imzalayanlar Uruguay ve Filipinler hükümeti oldu. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için iki ülkenin imzalaması yeterliydi. Böylece “Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi” yürürlüğe girmiş oldu. Türkiye henüz sözleşmeyi imzalamadığı için buna bağlı yasal düzenlemeleri de yapmadı. İmece Ev İşçileri Sendikası her yıl 16 Haziran’da ”Ev işçileri Günü” dolayısıyla eylem düzenliyor. 16 Haziran 2012’de Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda açıklama yapan İMECE Kadın Sendikası üyeleri, Türkiye’nin söz konusu sözleşmeyi imzalamasını istedi. Ev işçilerinin çalışma koşullarını anlatan şarkılar seslendiren kadınlar, “Külkedisi değil, ev işçisiyiz” sloganını attı. 
 
Tarihte bugün yaşanan diğer önemli gelişmeler ise şunlar: 
 
1963: Fabrika işçiliğinden kozmonotluğa bir yaşam öyküsüne sahip Valentina Tereshkova. 16 Haziran 1963 günü “Vostok 6” isimli uzay mekiği ile uzaya fırlatıldı. Kendisine bu yolculuk için “Chaika” (Martı) kod adını seçen Valentina’nın uzaya fırlatılmadan önce son sözü, “Hey gökyüzü, şapkanı çıkar ve beni selamla. Geliyorum!” oldu. Valentina’nın yolculuğu, toplam 70 saat 50 dakika sürdü ve uçuş boyunca dünyanın etrafında 48 tur attı. Uçuşun ardından 19 Haziran’da Kazakistan’ın Karaganda kentine iniş yapar. Valentina, uzayda kaldığı süre bakımından da kendisinden önce uzaya çıkanlardan daha fazla uzayda kalarak bir ilke daha imza atmış oldu. 
 
2014: Türkiye sinemasının unutulmaz senarist ve düşünürlerinden olan, bilhassa vizörün arkasındaki usta kadın Ayşe Şasa, 73 yaşında yaşamını kaybetti.
 
2019: İsveç Kraliyet Akademisi'nin bu yılki Büyük Ödülü, İsveçli Kürt kadın gazeteci Dilşa Demirbağ-Sten'e verildi. Dilşa, imkânları kısıtlı olan yerlerdeki çocukların eğitim ve bilgiye erişimine yardım etmeyi amaçlayan Berättarministeriet Vakfı dolayısıyla ödüle layık görüldü. 
 
2022: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 8 Haziran'da gözaltına alınan JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram ile Feynaz Koçuk ile İhsan Ergülen'in 8 günlük gözaltı süresinin ardından savcılığa çıkarıldı. 
 
Savcılık tarafından ifadeleri alınan Safiye, Aziz, Elif, Mehmet Ali, Mehmet Şahin, Neşe, Esmer, Ömer, Remziye, Zeynel, Serdar, Suat, Lezgin, Kadir, Ramazan, Fehinaz, Abdurrahman, Ramazan, Mazlum Doğan, İhsan Ergün tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. 
  
Hakimlik, Safiye, Serdar, Aziz, Mehmet Ali,  Zeynel, Ömer, Mazlum Doğan, İbrahim, Neşe, Elif, Abdurrahman, Suat, Remziye, Ramazan, Lezgin ve Mehmet Şahin hakkında tutuklama kararı verdi. 
 
Gülşen, Esmer, Mehmet, Kadir, Feynaz ve İhsan adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.
 
Adliye önünde bekleyen gazeteciler ve aileler kararı “Özgür basın susturulamaz”, “Direne direne kazanacağız” ve “Berxwedan jiyan e” sloganlarıyla protesto etti.