3 ülkeden Filistin Devleti’ni tanıma kararı

  • 10:53 22 Mayıs 2024
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ - Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin Devleti'ni tanıma kararı aldı. Söz konusu karar 28 Mayıs’ta yürürlüğe girecek. 
 
Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin Devleti’ni resmen tanıma kararı aldı. Norveç, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde tanıyacaklarını bildirdi. Üç ülkenin tanıma kararlarının 28 Mayıs'ta yürürlüğe gireceğini öğrenildi.
 
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, konuya ilişkin sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, iki devletli çözümün İsrail'in de çıkarına olduğunu ifade ederek, tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini vurguladı.
 
'1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanınacak'
 
Jonas, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile yaptığı basın toplantısında, "Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanımasına karar verdi" dedi. Açıklamada, Filistin'in Avrupa'daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı, uluslararası hukuka ve BMGK kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanınacağı belirtildi.
 
İrlanda ve Norveç 
 
İrlanda Başbakanı Simon Harris, İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıkladı. İrlanda Başbakanı, daha fazla ülkenin de benzer adımlar atarak kendilerine katılmasını beklediğini söyledi. Reuters'a konuşan İspanya hükümetinden bir kaynak ise Başbakan Pedro Sanchez, ülkesinin bakanları kurulunun 28 Mayıs Salı günü bağımsız Filistin devletini tanıyacağını bildirdi. 
 
İsrail'den büyükelçileri çekme kararı
 
Norveç ve İrlanda'nın açıklamalarının ardından, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, İsrail'in iki ülkedeki büyükelçilerinin derhal geri çekilmesi talimatının verildiğini açıkladı.