Amed’den seslendiler: Kobanê Kumpas Davası boşa düştü!

  • 12:12 22 Mayıs 2024
  • Siyaset
AMED - Amed’de Kobanê Davası’nda çıkan karara ilişkin yapılan yürüyüş ve açıklamada konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kararın yok hükmünde olduğunu belirterek “Kobanê Kumpas Davası’nı boşa düşürdük” dedi. Tülay, bir kampanyan başlattıkları bilgisini de paylaşarak katliamların yaşandığı yerlere gideceklerini duyurdu. 
 
Kobanê Davası’nda çıkan karara dönük Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM) Parti Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl binası önünden İstasyon Meydanı’na kadar yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ile Keskin Bayındır, DEM Parti milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri ve Adalet Nöbeti Anneleri ve yurttaşlar katıldı. Açıklamada Kobanê Davası’ndan tutsak olanların fotoğrafları, “Kobanê Davası insanlık davasıdır”, “Direne direne var olduk”, “Direne direne kazanacağız”, “Kobanê rumeta me ye” ve “Adalet saraylarda sağlanmaz” dövizi ile “DAİŞ kaybetti onu savunanlar da kaybedecek” pankartı taşındı. Kitle düdük ve ıslık çalarak sık sık, “Bijî berxwedana zindanan”, “Hak hukuk adalet” ve “Bijî berxwedana Kobanê” sloganlarını attı. 
 
Yürüyüşe geçen kirleyi bekleten polisler, basının kitle önünden değil polislerin ördüğü bariyerin arkasından çekmesini söyledi. Bunu kabul etmeyen basın, kitlenin önünden zorla çıkarıldı. Buna dönük kitle, “Özgür basın susturulamaz” ve “Özgür basın engellenemez” sloganlarını attı.
 
Sonrasında yürüyüşe geçen kitleye yoldan geçenler alkış ve kornalarla destek verilirken, kitle de “İçeride dışarıda tecridi parçala”, “Bijî berxwedana İmralı” sloganları atıldı.
 
 
 
‘Dimdik direnin’
 
Yürüyüşün ardından İstasyon Meydanı’ndan konuşan Tülay Hatimoğulları, Kobanê Davası kararının Türkiye tarihine en kara harflerle yazılacağını söyledi. Tülay, “Davada 13 arkadaşımıza 407 sene hapis cezası verildi. Arkadaşlarımız içeride kaldıkları ve mahkeme boyunca kendilerini değil mevcut faşist otoriter düzene karşı Kürt halkının ve ülkede yaşayan bütün farklı halkların ve insanların haklarını savundular. Onlar doğayı, insan hakkını savundular. Bir kuru ekmeğe muhtaç olan işçi emekçinin hakkını savundular. Öyle bir savunma yaptılar ki yüz yıl sonra hukuk fakültelerinde ders niteliğinde savunmalar oldu. Arkadaşlarımız ceza kararı sonrası, ‘Bizler dimdik direniyoruz sizler de dışarıda dimdik direnin’ dediler” sözlerine yer verdi.
 
‘Sol sosyalist kesim de hedeflendi’
 
Verilen kararın hukuki değil siyasi olduğunu kaydeden Tülay, “Kobanê Kumpas Davası saraylarında, genel merkezlerinde oturup yazdıkları iddianamelerle hazırlanmış bir dosyadır. Siyasi olmadığı söyleniyor fakat her yerde dediğimiz gibi yine diyoruz; bu HDP’den, ezilenlerden, Kürt halkından intikam alma davasıdır, bu dava düpedüz düzmece kumpas davasıdır. Bu dava ile elimizi siyasetten çektiremeyen AKP, bizlere böyle diz çöktürecek sandı ama HDP ve HDP’liler diz çökmedi. Bu davanın diğer çok önemli özelliği şu; Kürt ve Kürt siyasetçileri hedeflenirken Türkiye sol ve sosyalist kesim de hedeflenmiştir. Türkiye’nin devrimci ve sosyalistlerine bu dava ile ağır ceza verildi. Bizler Türkiye siyasetinden olan insanlar olarak ülkeyi geleceğe taşımak isteyenler olarak bir kere daha Amed’in göbeğinde sözümüz olsun bir adım dahi geri atmayacağız. Bir adım geri gitmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
 
DAİŞ’in yaptığı katliamlar hatırlatıldı
 
Neden İstasyon Meydanı’nda olduklarını belirten Tülay, 2015 yılında HDP mitinginde DAİŞ’in yaptığı katliamdan dolayı meydanda olduklarını söyledi. Bu meydanın kendilerinde bıraktığı derin bir acı olduğuna dikkat çeken Tülay, “IŞİD’in Türkiye ve Orta Doğu’da önünü açan, ona kollarını geren, Amed’de mitingimize gelip patlamanın önünü açanlar yargılanmazken bizler yargılanıyoruz. Bir kez daha istasyonda yitirdiğimiz canların yaşamını kaybettiği noktada IŞİD’e, Kobanê’de geçit verilmedi. IŞİD’in önünü açanlar Türkiye, Suriye, Irak’ta IŞİD’in çizgisi hakim olamadı diye bizden intikam almak istedi. Burada mitingimiz bombalandı, Suruç’ta 33 sosyalist yoldaşımız Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek bombalandı. Yine Antep’te düğünde yapılan katliamda aynı şekilde onların önünü açtılar. Bugün basın açıklamamızı yapmak üzere yürüyüşümüzü gerçekleştirirken onlarca kez polisle karşılaştık. Kuş uçurtmayız diyen polis, MİT ve diğerleri IŞİD’in elini kolunu sallaya sallaya sivil insanları katletmesini adeta izledi. Yine Reyhanlı’da aynı katliam gerçekleşti o esnada Erdoğan, Alevileri hedef gösterdi fakat IŞİD’in yaptığını duyunca geri adım attı” diyerek yapılan katliamlara değindi.
 
DAİŞ katliamlarında yaşamını yitirenler anılacak
 
Bir kampanya başlattıklarını ifade eden Tülay, “Bizler bu kampanyamızı başlatırken Amed’de katliamın gerçekleştiği istasyondan başlıyoruz. Bizler her gün katliamların gerçekleştiği yerlere giderek anmamızı gerçekleştireceğiz. Anlatmak istediğimiz katliamları gerçekleştirenlere karşı direndiğimiz için bunlar yapıldı” şeklinde konuştu.
 
DAİŞ ilk kez Kobanê’de yenildi
 
Tülay açıklamanın devamında şöyle dedi: “Şengal’de, Suriye’de operasyonlar gerçekleşirken DAİŞ ilk kez Kobanê’de yenildi. Sadece bizler değil tüm dünya halkı sahip çıktı IŞİD’e karşı verilen mücadeleye. Binlerce kez direnenlere selam olsun diyoruz. IŞİD’e karşı güçlü bir demokratik mücadele yürüttüğümüz için kumpas davası açıldı, bu karar yok hükmündedir ve bu kararı tanımıyoruz. Arkadaşlarımızı içerde karar açıklandıktan sonra Tuncer Bakırhanl’a Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı ziyaret ettik. Diğer arkadaşlarımızı da ziyaret edeceğiz. Bize iletilen mesaj şuydu, ‘Şu mesajımızı iletin; bu dava kumpas davasıdır, siyasi saiklerle içerdeyiz. Tecrit devam ettiği sürece, Kürt sorunu demokratik şekilde çözülmediği sürece bu siyasi rehineler devam edecektir. İmralı tecridi devam ettiği sürece siyasi rehinelik devam edecektir. Bu kararı büyük bir metanet ile karşıladık. Boyun eğmeyecek diz çökmeyeceğiz, dimdik ayakta durmaya devam edeceğiz. Değerli halkımıza selam ve sevgimizi iletiyoruz’ dediler.” 
 
‘Kobanê Kumpas Davası’nı boşa düşürdük’
 
Tülay, son olarak “Buradan tüm siyasi rehinlere sözümüz olsun. Sizler içeride bizler dışarıda demir parmaklıkları parçalayana dek mücadele edeceğiz. Sizden devraldığımız bayrağı büyük bir onurla taşıyacağız. Bizler Kobanê Kumpas Davası’nı boşa düşürdük. Kobanê Kumpas Davası’nda alınan kararları da hukuki olarak değerlendirdiğimizde kumpas davası düşmüştür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararlar ortadadır. İnanıyoruz ki, yüreteceğimiz mücadele ile bütün toplumsal duyarlılıkla, ortak mücadele ile arkadaşlarımızı hep beraber özgürleştireceğiz. Biz dik durmaya devam edeceğiz, tıpkı siyasi rehineler olarak dik durduğunuz gibi ” ifadelerini kullandı. 
 
Yapılan yürüyüş ve konuşmaların ardından eylem, “Biji berxwedana Kobanê” sloganı ile sona erdi.