Çölleşme ve kuraklık tehdidi her geçen gün büyüyor

  • 14:25 15 Haziran 2024
  • Ekoloji
 
HABER MERKEZİ - BM verilerine göre, çölleşme her saniye dört futbol sahası büyüklüğünde araziyi yok ediyor. Kuraklık, 1900'den bu yana 11 milyon kişinin yaşamını yitirmesine ve 2 milyar kişinin etkilenmesine neden oldu. 
 
Her saniye dört futbol sahası büyüklüğünde arazi çölleşme nedeniyle yok oluyor ve bu durum yılda 100 milyon hektar arazi kaybına yol açıyor. Birleşmiş Milletler (BM), 1994 yılından bu yana her 17 Haziran'ı "Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü" olarak  kabul ediyor.
 
BM verilerine göre, 1900 yılından bu yana kuraklık, 11 milyon kişinin yaşamını yitirmesine ve 2 milyar kişinin etkilenmesine neden oldu. UNCCD (Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi) verilerine göre, karasal ekosistemlerin yüzde 84'ü kuraklık bağlantılı orman yangınları riski altında bulunuyor.
 
İklim değişikliği ve nüfus artışı kuraklık riskini artırıyor
 
Hızla artan nüfus ve gıda güvencesi sorunları, iklim değişikliği ile birleşerek kuraklık riskini artırıyor. Çölleşme nedeniyle 2045 yılına kadar 135 milyon kişinin evini terk etmesi bekleniyor. Dünya Bankası, 2050 yılına kadar yaklaşık 216 milyon insanın göç etmek zorunda kalabileceğini öngörüyor.
 
Su kıtlığı her yıl daha fazla kişiyi etkiliyor
 
Günümüzde 3.6 milyar kişi, her yıl en az bir ay su kıtlığı çekilen bölgelerde yaşıyor. Bu rakamın 2050 yılına kadar 4.8 ila 5.7 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. Son yüz yıldaki kuraklıkların yüzde 44'ü Afrika'da yaşandı. Afrika topraklarının üçte ikisi bozulmuş durumda ve bu durum en az 485 milyon kişiyi etkiliyor.
 
Sürdürülebilir arazi yönetimi ve bilinçlendirme şart 
 
Bu veriler, çölleşme ve kuraklıkla mücadelenin aciliyetini net bir şekilde ortaya koyuyor. Sürdürülebilir arazi yönetimi ve toplumsal bilinçlendirme, bu sorunların çözümünde kritik öneme sahip. Dünyanın geleceği için çölleşme ve kuraklıkla mücadeleye yönelik daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor.