‘İsrafın kaynağı biz değiliz!’

  • 14:40 22 Mayıs 2024
  • Emek/Ekonomi
 
HABER MERKEZİ - TTB AHEK ve SES’in "Vergide adalet" eylemlerinde hükümetin "Kamuda Tasarruf Paketi"ne dikkat çekilerek, "İsrafın kaynağı sağlık emekçileri değil" mesajı verildi. 
 
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) başlattığı,  sağlık emek-meslek örgütlerinin de katılım sağladığı, “Aile Hekimliği ve Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” başlıklı her Çarşamba günü düzenlenen eylemler, bu hafta da birçok kentte devam etti. 
 
Antalya
 
SES Antalya Şubesi, Karşıyaka Aile Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan SES Antalya Şube Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer, “Kamuda Tasarruf Paketi”ni hatırlatarak, "Tasarruf edilmesi gereken yoksuldan alıp zengine veren bu düzenin değiştirilmesidir. Şirketlerden, bankalardan yüzde 25 vergi alınırken, emeğiyle geçinmeye çalışan bizlerden %35 vergi alınması kabul edilemez” dedi. 
 
Hazine ve Maliye bakanı Mehmet Şimşek’e seslenen Kaan, “Kamuda gösterişe, şatafata, israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz? Sorularımızı yanıt alana ve vergide adalet sağlanana kadar sormaya devam edeceğiz. Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının haklı mücadelesi ve vergi adaleti için yürüttüğümüz mücadele sonuç alınana dek sürecek. Bu mücadeleye katılımınız için tüm mağdur olan çalışanları ve halkımızı Çarşamba eylemlerimize davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
Adana
 
Sarıçam Türkan Gizer Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanları adına açıklama yapan Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hakan Şen, “İsrafın kaynağı biz değiliz. Tasarruf edeceğiniz biz olmayacağız” dedi. Hakan, ortak basın metnini okuyup, vergide adalet taleplerini dile getirdi.
 
Riha
 
Sağlıkçılar, Balıklıgöl Devlet Hastanesi Poliklinik kapısı önün açıklama yaptı. Açıklamada, “Vergide adalet istiyoruz” pankartı açıldı. Açıklamada konuşan SES Riha Şube Eşbaşkanı Figen Saat Bica, "Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?" diye sordu. 
 
Urfa Tabip Odası Başkanı Fırat Erkmen ise temel iki talepleri olduğunu ve bunların yerine getirilmesi için eylem yaptıklarını belirtti. Fırat, “12 haftadır bu adaletsizliğe karşı eylemdeyiz. Çok net 2 talebimiz var. Birincisi, vergi oranının yüzde 15’e sabitlenmesi, ikincisi, parça parça değil emekliliğimize yansıyan temel bir maaş istiyoruz. İsteklerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 
Açıklama, "Savaşa değil emekçiye bütçe" sloganı ve alkışlarla sona erdi. 
 
İzmir 
 
İzmir’de de SES, Aile Hekimleri Derneği ve Tabip Odası Aile Hekimliği Kolu, "Vergide adalet" talebiyle Konak 18 Nolu Aile Sağlık Merkezi önünde açıklama yaptı. "Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor" pankartının açıldığı açıklamada, "Vergide adalet istiyoruz" dövizi taşındı.
 
Açıklamada konuşan SES İzmir 2 No'lu Şube İşyeri Temsilcisi Yasemin Köseer, ekonomik krizin emeğiyle geçinmeye çalışan tüm kesimleri etkilediğini vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı “Kamuda Tasarruf Paketi”nin temel yaşamsal ihtiyaçlardan feragat etmek olduğunu belirten Yasemin, "Çalışanından emeklisine milyonlarca yurttaş toplanan tüm vergilerin yüzde 85’ini öderken ülkemizin gelirinin üçte biri toplumun yüzde 10’luk bir kesimine gidiyor. Kar rekorları ilan eden şirketler toplam verginin dörtte birini ödemezken, giderek yoksullaşan ücretli kesim toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 80’ini ödemek zorunda kalıyor. Tasarruf edilmesi gereken yoksuldan alıp zengine veren bu düzenin değiştirilmesidir. Şirketlerden, bankalardan yüzde 25 vergi alınırken, emeğiyle geçinmeye çalışan bizlerden yüzde 35 vergi alınması kabul edilemez. Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının haklı mücadelesi ve vergi adaleti için yürüttüğümüz mücadele, sonuç alınana dek sürecek" ifadelerini kullandı.