KHK eyleminde Kobanê Davası kararına tepki

  • 20:25 22 Mayıs 2024
  • Güncel
İZMİR - Bu haftaki KHK eyleminde Kobanê Davasında siyasetçilere verilen cezalar ile Wan ve 1 Mayıs protestoları nedeniyle yapılan gözaltı, tutuklamalar protesto edildi. Eylemde, “İktidar, halkı sindirmeye ve korku atmosferi yaratmaya çalışıyor” diye vurgulandı
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu’nun, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iadesi için Karşıyaka'da düzenlediği oturma eylemi 293’ncü haftasında devam etti. Açıklamada, "Baskılar bizi yıldıramaz" pankartı açılarak, sık sık “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş'un yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi destek verdi. Bu haftaki açıklamada Kobanê Davası’nda çıkan karar, 1 Mayıs ve Wan protestoları nedeniyle yapılan gözaltı, tutuklamalara dikkat çekildi. 
 
Açıklamada konuşan İzmir-Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Ali Kılıç, İzmir'deki emek ve demokrasi güçleri olarak Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ı mahkum eden yasayı tanımadıklarını belirterek, bu girişimlerin demokrasi mücadelesi veren Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) karşı olduğu gibi bugün de DEM Parti'ye karşı olduğunu söyledi. 
 
‘İktidar halkı sindirmeye çalışıyor’
 
Açıklamayı yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Zeliha Danyeli, iktidarın muhalif olan emekçileri hukuksuz bir şekilde ihraç ettiğini anımsatarak, "İktidar, anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış insan hakları ve evrensel hukuk kurallarını hiçe saymakla kalmamış ayrıca sendikal eylem ve etkinlikleri de ihraçların gerekçesi olarak göstermiştir. Bununla da yetinmeyip yol arkadaşlarımızı cezaevlerine atarak  özgürlüklerini ellerinden almıştır. İktidar ve ortakları, Anayasa Mahkemesi kararında da birlik, mücadele ve dayanışma meydanı olarak geçen Taksim Meydanı’na girmek isteyen onlarca yoldaşımızı İstanbul’da gözaltına alıp sonra tutuklatmışlardır. Yine Wan’da halkın iradesini gasp etmeye kalkışanlara karşı demokratik bir hak olan protesto hakkını kullanan arkadaşlarımız İzmir’de önce gözaltına alınmış sonra tutuklanmışlardır. Bu tutuklamalar ile iktidar, halkı sindirmeye ve korku atmosferi yaratmaya çalışıyor" dedi.
 
‘İhraç edilenler haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmelidir’
 
Sistemin emeğe, insana, doğaya ve barışa düşman olduğunu vurgulayan Zeliha, "Bu sistem önümüzdeki günlerde işçilere, emekçilere dayatılan bu sömürü sistemini katmerli hale getirmek istiyor. Bizlere daha fazla yoksulluk ve daha fazla hukuksuzluktan başka bir şey vaat etmeyenlere inat haklarımız ve özgürlüklerimiz için mücadelemiz devam edecektir. Bugüne kadar ihraç edilen arkadaşlarımızın hepsi haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir" diye konuştu.