Kentlerde kabristan ziyaretleri

  • 18:57 15 Haziran 2024
  • Güncel
HABER MERKEZİ - Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarları ziyaret edildi, mücadelelerini sonuna kadar sahiplenme sözü verilerek dualar okundu. 
 
Kurban Bayramı arifesinde birçok kentte mezarlıkla ziyaret edildi. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarlarını ziyaret eden kitleler, miraslarını taşıma sözü verdi. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan İl Örgütü, Kurban Bayramı vesilesiyle birçok mahallede mezarlık ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarete Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri ve DEM Parti Wan milletvekili Mahmut Dindar katıldı.  Yapılan ziyaretlerde özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarları başında saygı duruşunda bulunuldu, ardından dualar okunarak mezarlıklarda olan ailelere başsağlığı dilendi. Ziyaretlerde özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarları başında saygı duruşunda bulunuldu, ardından dualar okunarak mezarlıklarda olan ailelere başsağlığı dilendi. 
 
'Mücadelelerini sonuna kadar sahipleneceğiz'
 
Mezarlık ziyaretinde konuşan MEBYA-DER Wan Şube Eşbaşkanı Hanım Kaya, “Kurdistan mücadelesinde yaşamını yitirenleri anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Biz bugün burada mücadele verebiliyorsak onların verdiği emek ve mücadele sayesindedir. Onların mücadelesini sonuna kadar sahipleneceğiz ve onların özgür Kurdistan hayalini gerçekleştirene kadar devam edeceğiz. Bizler Sayın Öcalan’ı özgürleşene kadar kanımızın son damlasına kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
 
Adana
 
Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAYDER) öncülüğünde Kurban Bayramı nedeniyle Seyhan, Ceyhan ve Yüreğir ilçelerinde bulunan Küçükoba, Asri, Buruk, Akkapı, Ceyhan Asri ve Mutlu mezarlıklarında  özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarları ziyaret edildi. Ziyarette DEM Parti, Barış Anneleri,  Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) ile çok sayıda kişi katıldı. Mezarlıklara güllere bırakılarak dualar okundu.
 
İstanbul
 
İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde bulunan Kanarya Mezarlığı ve Ümraniye ilçesinde bulunan Ihlamurkuyu mezarlığı ziyaret edildi. Ziyarete Tevgera Jinên Azad aktivistleri (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Çiçek Otlu,  DEM Parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.
 
‘Şehitlerimizin önünde söz veriyoruz mücadelemiz sürecek’
 
Ümraniye ilçesinde bulunan Ihlamurkuyu mezarlığında Gar Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin mezarları ziyaret edildi. Mezarlıkta konuşan DEM Parti milletvekili Çiçek Otlu, 2015 yılında AKP-MHP iktidarının Kürt sorununda çözüm istemediğini ve  savaş siyasetini devam ettirdiğini tekrardan bildirdiği yıl olduğunu söyledi. Çiçek, “Sosyalist gençlik dernekleri federasyonu, AKP ve MHP iktidarının Kobanê düştü düşecek demesine rağmen beraber savunduk beraber inşa edeceğiz diyerek yola çıktığında bize ilk katliamı Suruç’ta tanıklık ettirdiler. 33 canımızı katlettiler. Bu ülkede barış isteyenler savaş siyasetine hayır diyenler Kürt sorununda çözüm isteyenler, emek sömürüsü son bulsun diyenler Ankara’ya yola çıktılar. AKP-MHP iktidarı barışı Ankara’da katletti. 10 yıldır katliamlarla, gözaltılarla, tutuklamalar ile politik özgürlük mücadelesi yürütenleri, Kürt sorununda çözüm isteyenleri susturacağını zanneden AKP-MHP faşist iktidarı yanıldı. Asla baş eğmedik. Bu yol barış bu yol özgürlük bu yol Türkiye halklarının Kürt halkı ile buluşma yoludur. Bu yolun önündeki engelleri aşarak yürüyeceğiz. Şehitlerimizin önünde söz veriyoruz bu ülkede halkların eşitliğini ve birliğini sağlayana kadar mücadelemiz sürecektir. Şehit namırın” dedi. 
 
Amed
 
MEBYA-DER, Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nı ziyaret etti. Mezarlıkta yakınlarını ziyarete gelenlere baş sağlığı dileyen kitle, dualar okudu. Mezarlıkta yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından MEBYA-DER Eşbaşkanı Mehmet Emîn Kılıç, demokrasi ve özgürlük için yaşamını feda edenlere borçlu olduklarını belirterek, sonuna kadar uğruna mücadele ettikleri felsefeyi savunacaklarını söyledi.
 
Mêrdîn
 
Mêrdîn'de Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il yöneticileri ile Barış Annelerinin katılımıyla Kurban Bayramı dolayısıyla Kurdistan ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı. 
 
Mezarlık ziyaretine partililerin yanı sıra aileler ile DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Kamuran Tanhan da katıldı. Mensuriyê (Yalım) Kamor Kimsesizler Mezarlığı ile cenazesi kargo ile ailesine gönderilen Agit İpek'in mezarının bulunduğu Tizyan mezarlıkları ziyaret edildi.  
 
Mezarlık ziyaretleri yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 
 
'Mücadele bayraklarını yükseltme sözü veriyoruz'
 
Kamor Kimsesizler mezarlığında konuşan Mêrdîn MEBYA-DER Eşbaşkanı Gurbet Tekin, Kurdistan şehitlerinin bayramını kutlayarak, "Buraya kimsesizler mezarlığı adını vermişler. Onlar kimsesiz değiller. Ülkeleri onların arkasında, anneler onların arkasında. Onlar hepimizin çocukları. Onların huzurunda mücadelelerini devralma ve mücadele bayraklarını yükseltme sözü veriyoruz. Bugün dilimizi konuşuyor, kültürümüzü yaşayabiliyorsak onlar sayesindedir. Onlar bizim için canlarını verdi biz de onların mücadelelerinin takipçisi olacağız. Onlar şahsında tüm şehitleri minnetle anıyoruz. Şehit namirin" dedi. 
 
'Kürtlerin varlığını kabul etmiyorlar'
 
Agit İpek'in mezarı başında da konuşan Gurbet, "Bu onların ayıbıdır. Çocuklarımızın cenazesini bile rahat bırakmıyorlar. Kürtlerin varlığını kabul etmiyorlar" diyerek Halise İpek'in tutuklanması ile aileye yaşatılanları hatırlattı. 
 
Mezarlık ziyaretleri okunan duaların ardından son buldu. 
 
Wan
 
Wan'da MEBYA- DER ve TUAY-DER öncülüğünde birçok ilçede Kurban Bayramı vesilesiyle birçok ilçede mezarlıklar ziyaret edildi. Mezarlık ziyaretine DBP, DEM Parti Milletvekilleri il ve ilçe örgütleri ve belediye eşbaşkanları ile meclis üyeleri katıldı. Mezarlık ziyareti sırasında yaşamını yitirenlerin yakınları heyete yoğun ilgi göstererek bayramlarını kutladı.
 
Mezarlıkta, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından dualar okundu.
 
Wan Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde bulunan Karşıyaka Mezarlığında kısa bir konuşma yapan MEBYA-DER Eşbaşkanı Hanım Kaya Kısa, "Kurdistan mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Biz bugün burada mücadele verebiliyorsak onların verdiği emek ve mücadele sayesindedir. Onların mücadelesini sonuna kadar sahipleneceğiz ve onların özgür Kurdistan hayalini gerçekleştirene kadar devam edeceğiz. Bizler Sayın Öcalan özgürleşene kadar kanımızın son damlasına kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
 
Şirnex
 
MEBYA-DER öncülüğünde Şirnex merkez ve Cizîr ilçelerinde mezarlık ziyaretleri gerçekleştirildi. Mezarlık ziyaretine DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Şirnex Milletvekilleri Newroz Uysal Aslan, Zeki İrmez, Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Cizîr, Silopiya ve Deşta Darê ((Sırtköy) belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda partili katıldı. 
 
İlk olarak Şirnex merkezde bulunan Nola Rû (Şehir Nuh) Mezarlığı ziyaret edildi. Mezarlığı ziyarete gelen yurttaşlara başsağlığında bulunan kitle, daha sonra Cizîr Halk Meclisi Mehmet Tunç ve Silopiya’da katledilen Sevê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın mezarları başında kısa bir konuşma yaptı. 
 
‘Sözümüz olsun sonuna kadar onların yolunda olacağız’
 
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, “Mezarlıklar biz Kürtler için daha ölmemesi gerekenlerle dolu yerlerdir. Maalesef Kurdistan coğrafyasındaki mezarlıklar gençlerimizle doludur” dedi. Bütün ailelere sabır temennisinde bulunan Doğan, “Onlar, özgür, eşit ve onurlu bir yaşam için yaşamlarını verdiler. Bir an bile tereddüt etmeden kendilerini feda ettiler. Onun için bizlerinde sadece söz olarak değil pratiğimizle onların yolunda yürümesi gerekiyor. Sözümüz olsun sonuna kadar onların yolunda olacağız. Her bir yurtsever olarak nerede olursak olalım görev beklemeden elimizden ne gelirse onu yapmalıyız” diye konuştu. 
 
‘Bedeli ne olursa olsun çocuklarımızın yoluna sahip çıkacağız’
 
Ardından konuşan Sêvê Demir’in annesi Sakine Demir ise “Çocuklarımız, dilleri, toprakları ve önderlikleri için bu toprağın altına girdiler. Sadece kendi anne babaları için değil bütün Kürt halkı için hayatlarını ortaya koydular. Bizler de yaşadığımız müddetçe çocuklarımızın yolunda olacağız. Bedeli ne olursa olsun çocuklarımızın yoluna sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.
 
Kitle ardından Cizîr ilçesinde bulunan mezarlığa geçti. İlk olarak Banê Senefîsê (Yafes) Mezarlığını ziyaret eden kitle, ardından Zîyareta Mezin (Asri) Mezarlığa geçti. Mezarlık ziyaretine gelen yurttaşlara metanet dileyen kitle, daha sonra sokağa çıkma yasağında hayatını kaybedenlerin mezarlarını ziyaret etti. 
 
Kitle, son olarak Orhan Doğan’ın mezarını ziyaret ederek programı sonlandırdı.