Nöbet eylemleri devam ediyor: Kayyum defol!

  • 21:49 15 Haziran 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Colemêrg'teki irade gaspına karşı sürdürülen nöbet eylemlerinde, "Kayyum defol" defol denilirken ortak mücadele mesajı verildi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Colemêrg Belediyesi'ne kayyım atanmasına karşı başlatılan nöbet eylemleri sürüyor. 
 
İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin, Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanı’nda irade gaspın karşı başlattığı nöbet eylemi  8’nci gününde devam etti. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, “Kayyum defol” yazılı tişörtler giyildi. Eylemde "Taksim bizim Hakkari bizim 1 Mayıs’a özgürlük" pankartı açılırken, sık sık “Bijî berxwedana Colemêrgê”, “Belediyeler bizimdir gasp edilemez”, “Kayyım gidecek biz kalacağız”, “Diren Hakkari, İstanbul seninle” ve “Her yer Hakkari her yer direniş” sloganları atıldı.
 
Nöbette Süryanilere yönelik 15 Haziran 1915 tarihinde başlatılan Seyfo Katliamı’nın 109'uncu yıldönümü dolayısıyla Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonunun yayınladığı basın açıklaması okundu. Basın açıklamasını Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyesi Gökhan Özer okudu.
 
‘Süryani halkının yüzleşme talebinin talebimiz’
 
Katliamlar ve zorunlu göçler sonucunda Süryani nüfusunun üçte ikisinin yok edildiğini belirten Gökhan, “Baskılar ve asimilasyon politikaları sonucunda Süryani dili, kimliği ve kültürü yok olma noktasına gelmiştir. Süryanilere ait yüzlerce kilise ve manastır tahrip edilmiş, kurum ve şahıslara ait çok sayıda taşınmaz mülke el konulmuş, yerleşim yerlerinin adı değiştirilmiş ve Süryanice eğitim veren okullar kapatılmıştır. Dünyadaki örneklerden de biliyoruz ki, insanlık suçlarını lanetlemek ve hakikatlerle yüzleşmek toplumsal barışın inşasında, vicdan ve adalet duygularının gelişmesinde son derece önemli adımlardır. Süryani halkının talebi ve beklentisi de samimi bir yüzleşmenin gerçekleşmesidir. DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu olarak, Süryani halkının Seyfo (kılıç) ile yüzleşme talebinin talebimiz olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Seyfo'nun 109. yıl dönümünde Süryani halkının acısını paylaşıyor, hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz" dedi. 
 
Ortak mücadele vurgusu
 
Nöbette söz alan Pirsultan Abdal Kültür Dernekleri İstanbul bölge sorumlusu Gülsev Kaya, 100 yıllık cumhuriyet tarihi boyunca halklara asimilasyon, yok sayma politikaların uygulandığını ve bu politikaların halkların ortak mücadelesi işe aşılacağını söyleyerek sürdürülen nöbeti selamladıklarını ifade etti. Gülsev, Halkların birlikte yaşama mücadelesine yok sayan her türlü saldırta karşı yaşasın örgütlü mücadelemiz” diye konuştu.
 
Nöbete katılan siyasi parti, STÖ temsilcilerinin söz almasının ardından çalınan direniş şarkıları eşliğinde nöbet son buldu. 
 
İzmir
 
DEM Parti Torbalı İlçe Örgütü Colemêrg Belediyesi'ne kayyımın atanmasına karşı parti il binası önünde oturma eylemi düzenledi. Eylemde “Belediyeler bizimdir kayyıma hayır” yazılı pankart taşınırken sık sık “Kayyım darbedir darbeye hayır”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı.
 
Élih
 
Élih belediyesi önünde başlatılan nöbet eylemi  12'nci gününde de sürdürüldü. Eyleme DEM Parti ve DBP il, ilçe yöneticileri, TJA ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Eylemde sık sık  “Baskılar bizi yıldıramaz” "Kayyımlar gidecek, halklar gelecek” sloganları atıldı ve şarkılar  söylendi.
 
Belediye önünde bekleyen yurttaşlar, kayyım politikaları son bulununcaya ve Colemêrg Belediyesi geri alınıncaya kadar oturma eylemine devam edeceklerinin mesajını verdi.
  
Amed
 
Amed Büyükşehir ve 13 ilçe belediyesi önünde nöbet eylemleri 12’nci gününde sürdü. “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı asılırken, “Kayyım defol”, “İrademe dokunma” ve “İrade me rumete me ye” dövizleri açıldı. Yurttaşların çocuklarıyla birlikte katıldığı nöbet ziyaretlerle sürdü. Nöbetler direniş şarkılarıyla devam etti. 
 
‘Destek amaçlı buradayız’
 
Amed Büyükşehir Belediyesi önündeki nöbet eylemini  Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu üyeleri ziyaret etti.  Platform üyelerini Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Doğan Hatun karşıladı. Ziyarete ilişkin Platform üyeleri adına konuşan Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, platform olarak kayyım atanmalarına karşı 3 Haziran’da başlatılan nöbetlere destek amaçlı burada olduklarını söyledi. 
 
Yine belediye önündeki nöbeti birçok kişi de ziyaret etti.
 
Sorunlar dinlendi 
 
Sonrasında Yenişehir ilçesine bağlı Feritköşk ve Fiskaya Mahallesi’nde yurttaşlar, nöbet tutulan belediye önüne gelerek, haşere ve su sorunlarına dair şikayetlerini dile getirdi. Mahallelileri dinleyen Eşbaşkan Doğan Hatun, “Sizleri her zaman dinliyoruz. Sizlere hizmet için buradayız. Kentin genelinde su sorunları var. Su tasarrufu uygulanıyor. Su sorununu en kısa sürede çözeceğiz. Bağ, bahçe sulandığından kaynaklı su sorunu yaşanıyor. Haşerelere ilişkinde her yerde 6 günde yapılan ilaçlama Fiskaya ve Feritköşk mahallelerinde iki günde bir yapıyoruz. Lavra döneminde kayyım yönetimi ilaçlama yapılmadığından şu an yapılan ilaçlama da yeterli olmuyor. Sorunu çözme yönünde çalışmalarımızı yapacağız” diye konuştu. 
 
Mahalleliler nöbet eyleminden ayrılırken , “En büyük başkan bizim başkan” sloganları attı.